Annons

Kritik för brister i dialog om gång- och cykelvägen

Vägverket har själv del i svårigheterna att lösa markfrågorna vid cykelvägen längs kusten, anser en av de berörda husägarna.
Skurup • Publicerad 12 maj 2005

I förra veckan skrev YA om byggandet av gång- och cykelvägen längs sydkusten som startar nästa måndag.

I artikeln berättades att Vägverket ännu inte kommit överens med vissa av markägarna längs väg 9 öster om Abbekås. En av husägarna som kontaktat YA men inte vill ha sitt namn i tidningen anser att Vägverket själv har del i problemen:

Annons

– De verkar inte särskilt angelägna om att få till en dialog. Redan för tre år sedan skrev jag till Vägverket med förslag till hur man kunde göra vid vår fastighet. Men något svar fick jag aldrig.

Efter ett år kom en av Vägverket inhyrd konsult för en bedömning, men sedan hände enligt husägaren inget förrän i april i år då Vägverkets markvärderare ringde upp honom och sa att man ville ha ett beslut.

Husägaren bor på en annan ort och har huset vid kustvägen som fritidshus. Han anser att Gert Börjessons uttalande om att de fritidsboende inte skulle vara intresserade av cykelväg och därmed trafiksäkerhet är orättvist.

– Vi har haft hus här i många år, liksom flera grannar, och vi vistas här väldigt mycket. Det känns litegrann som att Vägverket vill att vi ska tycka samma sak som de, direkt. Det kan man ju knappast begära - och därför ville vi ha en dialog. Gert Börjesson, markvärderare på Vägverket, förnekar inte att det har varit si och så med kommunikationen.

– Vi får ta på oss en del av skulden för det här. I viss mån beror det på att vi bytt mycket personal.

En annan orsak till att det periodvis varit tyst från Vägverket är enligt Gert Börjesson det överklagande av hela projektet som gick till fastighetsdomstolen.

– Under den tiden hade vi yttrandeförbud för allt som gällde cykelbaneprojektet. När det gäller möjligheten att lägga gång- och cykelvägen en bit ifrån vägen, så som bland andra husägaren ville i sitt första förslag, är Gert Börjesson mycket bestämd:

– Vid de markägarmöten vi hållit har vi varit tydliga på den punkten - statliga medel används i sådana här sammanhang bara till gång- och cykelvägar i omedelbar anslutning till det allmänna vägnätet. Att dra gång- och cykelvägen någon annanstans än längs väg 9 är inget acceptabelt alternativ för oss. Vår erfarenhet är att cyklister inte vill köra omvägar utan vill ta rakaste vägen.

Ulrika Wangel

0411-55 79 03

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons