Krucifix förgyller 1500-talskyrka
Den sobra interiören med vitkalkade väggar förgylls inte bara av den medeltida Jesusbilden framme vid altaret.
Kyrkorummet är omringat av vackra spröjsade fönster. Utfrästa spår som liknar kanaler nere i fönsternischerna fångar upp kondensvattnet från rutorna. Kanalerna strömmar samman och vattnet samlas upp i en behållare av metall som hänger vid varje fönster. På väggarna hänger vackra förgyllda men enkla ljuslampetter och från taket i kyrkgången hänger vackra lampkronor med anor från 1800-talet.
– Jag tycker att kristallkronorna är mycket vackra och speciella för just i Solberga kyrka, säger kyrkvaktmästaren, Torbjörn Lundgren.
Trots att Solberga kyrka ligger i ett litet samhälle med omkring 140 permanentboende är kyrkan relativt välbesökt.
– Det brukar komma mellan 20 och 30 personer varje gång det hålls en gudstjänst här och det ärganska mycket för att vara på ett så litet ställe, säger Torbjörn Lundgren.
Den nuvarande kyrkobyggnaden uppfördes på mitten av 1800-talet.
Den byggdes ovanpå den gamla grunden från medeltiden.
Förutom det gamla träkorset som hänger över altaret finns och den gamla dopfunten från medeltiden bevarad i kyrkan.
Det är osäkert när Solberga fick sin första kyrka. Man tror att den uppfördes på 1200-talet, men exakta uppgifter saknas.
Många donationer har genom åren tillfallit kyrkan. Bland donatorerna finns konstnären, Axel Hamborn och hans maka Maja. Axel Hamborn som föddes 1892 i församlingen beslöt redan långt före sin död att hela hans kvarlåtenskap skulle tillfalla Solberga kyrka.
Arvet på drygt en miljon kronor utgör idag Maja och Axel Hamborns minnesfond. Avkastningen används till ett stipendium för studeranade ungdomar i församlingen och till kyrkans underhåll.
Pernilla Roshäll Berthelot