Annons

Kulturskolan mot nya kunskapshöjder

Skurups kulturskola ligger i startgroparn inför höstens aktiviteter. Inom kort sänds valsedlarna ut, där hugade ungdomar får välja mellan ett brett register av kulturaktiviteter.
Skurup • Publicerad 17 augusti 2002

- Vi är så nöjda med utbudet. Hoppas alla tycker det, meningen är att det ska få vara lite udda ibland, säger Eva Bergstrand som är utvecklingssamordnare för kultur. Inte mindre än åtta olika kurser kommer att hållas. Nyheterna för denna säsong är en kurs i lera. - Ja, de är ju inte någon drejning som det handlar om här, utan mer kreativt skapande. De får göra lerfigurer och så, säger Eva Bergstrand. En nygammal återkomst är teater och foto som nu återkommit till kulturskolan. - Det är jättekul att vi kan starta de två igen. Nu hoppas vi bara att de kan få fortsätta och att våra duktiga pedagoger stannar. Kurserna har alltid varit populära och vissa mer än andra, tidigare år har det största problemet varit att bereda plats på cirkusen till alla som vill gå den. - Vi har faktiskt lyckats krångla till det så alla fått plats varje år, säger samordnaren för kulturell utveckling och skrattar. Trots många nyheter finns det planer på ännu en ny kurs inom kulturskolan. Inget mindre än matlagning. - Mat är kultur i allra högsta grad och då vi fått önskemål om det så tittar vi lite närmare på den möjligheten. Ungdomarna kan behöva få lära sig laga riktig mat och gärna Skånska rätter. På listan av kurser återfinns "Textildesign o sån´t", den startade förra terminen och blev något av en succé inom kulturskolan. Av namnet att döma så får deltagarna göra och designa egna kläder och mycket pärlor utlovas. Det är svårt att tro, men budgeten för hela verksamheten är otroligt blygsam. Totalt uppgår summan till 1,2 miljoner, men när hyran betalats och musikskolan tagit sin del återstår omkring 200 000 kronor och för de pengarna ska sju pedagoger ha kurser med åtskilliga barn. - Hela verksamheten bygger på att vi har duktiga och engagerade människor som bor här i kommunen och älskar barn. Hon påpekar att det skulle behövas mer pengar till verksamheten. - Många av dessa barn trivs inte i den vanliga skolan och kan vi genom vår verksamhet rädda några från utanförskapet så vinner kommunen på det ekonomiskt också.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons