Kunderna har hållit henne igång sedan 1955

Inga mer tyger och sybehör i Stuvboden i Skurup.Efter att ha hjälpt sömnadsintresserade skurupsbor i 47 år är det snart dags för butiksinnehavaren Britta Sjösten att gå i en välförtjänt pension.
Skurup • Publicerad 6 mars 2002

- Ja, nu orkar jag inte riktigt med det mer. Något år fritt måste jag väl få, säger hon när Ystads Allehanda hälsar på i butiken. Britta Sjösten har hunnit bli 85 år gammal, och hon är inne på sitt 86:e. Trots det håller hon öppet varje dag i Stuvboden. Men med tiden har hon måst införa ett par timmars lunchstängt, och oftast har hon också hjälp i butiken halva dagarna. Kroppen säger ifrån och hon är inte lika snabb som förr. För 20 år sedan hade hon kunnat dra sig tillbaka som de flesta andra gör. Men hon tänkte aldrig på vanlig pension. Kunderna var så nöjda att permanent ledighet aldrig föresvävade henne. Hon öppnade Stuvboden redan 1955 i liten skala. Verksamheten expanderade efter hand till dagens storlek. Men affärerna har gått bättre. Britta Sjösten nämner framför allt 80-talet, men även det förra decenniet, som speciellt goda tider för sybehörsaffären. Då fanns det ett riktigt stort intresse för att sy, berättar hon. Dagens skurupsbor handlar mer på Hennes och Mauritz och postorder. Trots det köade kunderna i butiken på förmiddagen igår, möjligen ditlockade av den pågående slutrealisationen. Men Britta Sjösten har en stadig kundkrets, och hon oroar sig lite för dem. - Vart ska de nu gå när de behöver tyg eller knappar. Det finns ju inte någon annanstans, säger hon. Britta Sjösten har inte satt upp något definitivt datum för när Stuvboden ska vara stängd och igenbommad för gott. I tisdags satte hon igång den utförsäljning som är tänkt att tömma butikens lager. Sedan avvecklar hon i en takt som känns bra. Men det finns inte någon chans att hon ändrar sig och börjar på ny kula. - Nej, nu måste jag stänga. Ska man fortsätta i butiken krävs det renoveringar som jag varken har råd med eller klarar av, säger Britta Sjösten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.