Kungen stannar i Skurup

Kungen stannar till i Skurup på sin väg till Näsbyholmssjön. Var han kommer att stanna för att möta Skurupsborna är inte klart ännu.
Skurup • Publicerad 11 maj 2004

Men det blir antingen vid Svaneholms slott eller inne i centrala Skurup. Kommunchefen Bo Strömgren är nöjd med att man lyckats få kungen till Skurup och håller nu på som bäst att finslipa detaljerna inför besöket den 10 maj. - Det är mycket trevligt att det går ordna. Vi är jätteglada över att kungen ville stanna en kort stund och möta Skurupsborna. Under besöket som är hårt pressat tidsmässigt har det visat sig att det blir en liten stund över och kungen har uttryckt att han gärna träffar allmänheten. Syftet med kung Carl XVI Gustafs besök i kommunen är att inviga den återskapade Näsbyholmssjön. Det är Dick von Blixen Finecke på Näsbyholms gods som bjudit in kungen och som står som värd för besöket. Den populäre monarken har ett stort natur- och miljöintresse och är bland annat ordförande i stiftelsen WWF och Världsnaturfonden i Sveriges förste hedersledamot. Efter besöket kommer kungen att åka vidare till vattenriket i Kristianstad. Tidigare var det ovisst om kungen skulle ha tid att ens åka i kortege genom Skurup. Kommunen har nu fått klartecken av hovet, länsstyrelsens stabchef och säkerhetspolisen att det går att stanna i Skurup. - Kungens besök kommer att bli kort, omkring en halvtimme, berättar Bo Strömgren. Kommunfullmäktiges ordförande Sven-Bertil Persson (c) blir den som får äran att hälsa kungen välkommen. Och samtidigt överräcka en lämplig gåva från Skurups kommun. Om den kungliga kortegen stannar vid Svaneholm eller inne i Skurup kommer kommunen snart att kunna berätta. Helst vill man dock att det blir i samhället eftersom fler då kan möta kungen. - Det finns ett särskilt intresse av att vi välkomnar honom inne i Skurup, menar Bo Strömgren. Det hade varit mycket trevligt. Var det exakt kommer att bli är en praktisk fråga där trafik, parkeringsmöjligheter och transporter får avgöra. Kommunens jurist Bengt Hagberg deltar också i den kommunala arbetsgrupp som förbereder besöket. Han tycket det är en stor bonus att man fått Sveriges statschef att inviga naturvårdsprojektet vid Näsbyholm och att han samtidigt besöker kommunen. - Flera kommuner bearbetar hovet i flera år för att få ett kungabesök. Det är mycket smickrande och värdefullt för vår kommun. Samtidigt betyder detta uppmärksamhet och reklam för Skurup. Vi förknippas med något positivt, Näsbyholmssjöns återskapande. Det är nästan 30 år sedan kungen besökte Skurup senast. Det var i samband med Eriksgatan 1975 i början av maj. Då besökte han Lundgrens formverktyg.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.