GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinna nekas sjukersättning trots diskbråck

En 56-årig kvinna från Skurupstrakten har under två års tid stridit för att få halv sjukersättning. Nu har saken avgjorts i kammarrätten, som valt att gå på Försäkringskassans linje och därmed beslutat avslå hennes ansökan.
Skurup • Publicerad 23 maj 2013

56-åringen lider bland annat av diskbråck och artros, med nedsatt rörelseförmåga i ländrygg och halsrygg samt smärta i nacke, skulderblad och ben. Hon har opererats för diskbråck, genomgått injektionsbehandlingar och har en ny operation av ländryggen planerad.

Enligt läkarintyg har hon svårt att klara statiskt arbete eller tunga lyft. Inte heller stillasittande jobb gynnar hennes tillstånd. Hennes nuvarande arbete som massör uppger hon själv fungera bra, under förutsättning att hon kan gå ner till halvtid.

Mot bakgrund av detta ansökte hon i april 2011 om halv sjukpenning hos Försäkringskassan. Men ansökan avslogs med motiveringen att det inte kan anses styrkt att hennes arbetsförmåga för all framtid och i tillräckligt hög grad är nedsatt, i alla fall inte i förhållande till ett fysiskt lättare arbete med mer varierande arbetsställningar.

Långt ifrån heltidsarbete

Hennes arbete som massör anses kort sagt av Försäkringskassan vara olämpligt. Man kan heller inte utesluta att rehabilitering och ändrade arbetsuppgifter kan leda till att kvinnan framöver kan få en högre arbetsförmåga.

56-åringen begärde omprövning av beslutet, men utslaget blev det samma. Saken överklagades då vidare till förvaltningsrätten i Malmö, som däremot valde att gå på kvinnans linje. Förvaltningsrätten poängterar i sin dom att kvinnan under lång tid haft problem med smärta och menar att den medicinska utredningen i målet tydligt visar att hon i dagsläget står långt ifrån ett heltidsarbete, oavsett vilket arbete det skulle röra sig om.

Upphäver dom

Men Försäkringskassan nöjde sig alltså inte med resultatet, utan tog ärendet vidare till kammarrätten i Göteborg.

Här slås fast att kvinnan sannolikt inte har en arbetsförmåga över 50 procent när det gäller det nuvarande jobbet som massör, men kanske kan hennes förmåga förbättras i något annat yrke. Någon arbetsträning eller praktik i andra yrken har ju inte genomförts och kammarrätten pekar på möjligheten med lönebidragsanställning eller Samhall.

Kammarrätten upphäver alltså förvaltningsrättens dom och fastställer Försäkringskassans ursprungliga beslut. Någon halv sjukersättning får kvinnan därmed inte.

INTERNAL INTERNAL
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.