Kyrkan med forna tiders ljudteknologi
Hålen, eller ljudkrukorna, sitter på väggarna och i taket på absiden och skulle bidra till att förstärka ljudet och förhindra ekoeffekter när prästen talade.
Än i dag fungerar systemet och kyrkan är känd för att ha bra akustik.
Stora delar av den kyrka somi dag finns i Västra Nöbbelöv härrör från 1100-talet.
Från början var den troligen mer en gårdskyrka än en sockenkyrka. I det första torn som byggdes fanns det på andra våningen ett särskilt rum för byns storman.
Menigheten fick nöja sig med vissa utrymmen i kyrkan. Även på nedervåningen fanns det en vägg som delade upp ut lokalen mellan allmänheten och prästen.
Under 1300-talet revs det dåvarande tornet och kyrkan byggdes till. Insidan utsmyckades med målningar av Snårestadsgruppen.
Som i flera andra kyrkor doldes de under lång tid. Men togs åter fram i samband med renoveringar på 1950-talet.
På 1800-talet utökades kyrkan ytterligare genom ännu en tillbyggnad.
Storklockan är den äldsta i gamla Ljunits härad. Den göts 1578. Från samma århundrade kan även dopfatet datera sig. Kyrkan i Västra Nöbbelöv har nyligen renoverats på nytt. Den här gången utfördes arbeten på bland annat tornspiran.
Det talas även om att det kan ha funnits en kyrka på platsen, eller i alla fall i närheten, innan den nuvarande byggdes på 1100-talet.
Det ska då ha rört sig om en träkyrka som tillkom under vikingatiden. Några spår av den har dock inte påträffats.
Däremot finns en runsten utanför kyrkan som berättar att Toke reste stenen till minne av sin broder Ögde. Stenen tros vara från 1000-talet.
Matz Jönsson
0411-55 79 01
matz.jonsson@allehandasyd.se