Annons

Låga tankar om hög skorsten kan leda till rivning

Skurup • Publicerad 1 februari 2010
Skorstenen vid gymnasiet kan vara på väg att bli historia. BILD: BASS NILSSON
Skorstenen vid gymnasiet kan vara på väg att bli historia. BILD: BASS NILSSONFoto: 

Ett landmärke är på väg att försvinna. Det höga skorstenen vid värmecentralen på Nils Holgersson-gymnasiet anses inte längre stå helt säker om det kommer en tillräckligt stark vind.

Den omkring 50 meter höga skorstenen kan vara på väg att rivas.

Annons

Skurup kommunala AB, som äger fastigheten, har begärt att få riva den. Allt under förutsättning att det avsätts pengar till ändamålet.

– Det kostar en slant eftersom det krävs specialister så skorstenen inte ramlar över skolan eller Nils Holgerssonhallen, säger Bengt Hagberg, vd för Skurup kommunala AB. Det finns i dagsläget två skäl till att riva byggnaden. Det ena är säkerheten.

– Skorstenen har stått där sedan skolan byggdes och kommer det ett orkanoväder kan det få stora konsekvenser om den trillar över gymnasiets lokaler eller över fotbolls-hallen.

Den andra orsaken är att skolan numer värms med fjärrvärme.

Därmed har anläggningen med oljepannor gått ur tiden. Själva värmecentralen ska dock står kvar. Bengt Hagberg säger att lokalen kan utnyttjas av vaktmästarna för andra ändamål.

Skorstenen står inte allt för långt från fjärrvärmeverkets anläggning som också kan ståta med en liknande siluett mot himlen.

Så helt utan landmärke blir inte infarten från Skivarpshållet.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons