Annons

Lammuppfödare misstänks för djurplågeri

Vid slakten upptäcktes att lammet hade ett kroniskt hudsår efter att djurets ena horn vuxit inåt genom huden. Efter att veterinär slagit larm polisanmäls nu djurägaren för misstanke om brott mot djurskyddslagen.
Skurup • Publicerad 30 september 2011

- Vi har under senaste år haft en del sådana här fall när det gäller får och nötkreatur där hornen har vuxit inåt. Det kan medföra en enorm smärta om hornen växer in i mjukdelar och skallbenet, säger Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne.

Det var i samband med att lammet skickades till slakt som besiktningsveterinären upptäckte skadan på djuret. Att ett av lammets horn växt genom huden har sannolikt orsakat långvarig smärta.

Annons

-Vi kan kanske inte styrka hur mycket djuret har lidit. Det vi däremot kan styrka är att djuret inte haft tillräcklig tillsyn. Alla djur ska ha daglig tillsyn och har man det, så märker man sådan här saker innan de växer in i huvudet.

Ett likande ärende avgjordes för inte så länge sedan i en av de skånska tingsrätterna. I det fallet fälldes djurägaren för brott mot djurskyddslagen. Domen har vunnit laga kraft och Mattias Gårdlund menar att även om domen inte är prejudicerande ger den en fingervisning om domstolens sätt att resonera.

-Jag kan inte se någon förmildrande omständighet kring det här, säger Gårdlund.

Får och lamm har blivit allt populärare att föda upp och används genom sitt bete ofta som naturvårdare på stora arealer. Djurens popularitet kan enligt Gårdlund vara en av förklaringarna till att den här typen av händelser återkommer. Djurägarna har kanske inte daglig tillsyn av varje enskilt djur.

-Oavsett om man har djur för nöjes skulle eller för nyttan, så ska man ha daglig tillsyn. Då kan man förbygga sådana här saker.

Ann-Charlotte Hansson, åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, har inlett en förundersökning med anledning av brottsmisstankarna. YA sökte under gårdagen förgäves en kommentar från den brottsmisstänkte lantbruksföretagaren.

Ann-Louise Olander
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons