Lång väg att ta sig till återvinningen

Ett antal av Skurupshems hyresgäster på Östergård i Skurup är upprörda. Närmaste miljöstation för att lämna tidningspapper och glas har placerats vid en bensinstation inne i centrum, cirka 1,5 kilometer från bostadsområdet.
Skurup • Publicerad 5 april 2013
”Här ska vi lämna matavfall och hushållsopor. Det är en utmärkt plats för insamling av papper och glas också”. Det tycker Valdor Magnusson, Göte Larsson, Ingalill Carlström och Kerstin Olsson.
”Här ska vi lämna matavfall och hushållsopor. Det är en utmärkt plats för insamling av papper och glas också”. Det tycker Valdor Magnusson, Göte Larsson, Ingalill Carlström och Kerstin Olsson.Foto: Mark Hanlon
Här bredvid en bensinstation i centrala Skurup, cirka 1,5 kilometer från Östergård, ligger den närmaste miljöstationen för insamling av glas och papper.
Här bredvid en bensinstation i centrala Skurup, cirka 1,5 kilometer från Östergård, ligger den närmaste miljöstationen för insamling av glas och papper.Foto: 

– Vi är allihop för källsortering. Däremot är vi emot att äldre som har svårt att gå och människor som saknar bil ska behöva gå så långt som till Preem-macken med glas och papper, säger 84-årige Valdor Magnusson, och får instämmande från grannarna.

Statliga och kommunala beslut gör att kraven på källsortering skärpts. Sopor ska inte blandas med varandra och delas upp beroende på avfallsslag för att därefter återvinnas.

Tidningar

– Det är framför allt tidningarna som är tunga att bära. Vi kan ju inte vara utan tidning bara för att vi inte orkar återvinna den, säger Kerstin Olsson, halvt på skämt och halvt på allvar.

Värst är det sannolikt för dem som tvingas ha olika hjälpmedel för att ta sig fram. Men även i de fall man klarar sig själv har många äldre ofta flera olika diagnoser och att bära tunga saker långa sträcker står inte på önskelistan.

Enhetligt

Bland de hyresgäster som YA träffar på Östergård finns både människor som drabbats av stroke och som fått skador i nacke och axlar.

– På Lilla Östergård, det är också Skurupshem som äger de fastigheterna, har de återvinningskärl för både glas och tidningar. Varför kan inte vi också ha det? Undrar Göte Larsson och får medhåll av Valdor Magnusson.

– Vi tycker att det ska vara enhetligt och rättvist.

Tidigare hade Skurupshems hyresgäster på Östergård ett antal stationer också för insamling av glas och papper i närheten av bostadskomplexen. Hyresvärden tröttnade dock på att tidningspapper hamnade i kärl som var avsedda för annat.

– Det fungerade inte. Folk slängde hushållssoporna överallt och vi fick betala för det kilopris som gällde och tidningspapper är tungt. Det kostade hiskeliga summor. Vi kunde inte ha dem kvar, säger Anders Nilsson, verkställande direktör hos hyresvärden Skurupshem.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, har upprättat ett antal miljöstationer för allmänheten. För Östergårdsborna ligger närmaste miljöstation på Preem-macken vid femkorset i centrala Skurup – en sträcka fågelvägen på cirka 1,5 kilometer.

Måsvägen

Den station som Skurupshem håller på att färdigställa utanför Måsvägen på Östergård är tänkt för matavfall och hushållssopor och inte papper och glas, något som Östergårdsborna finner märkligt.

Anders Nilsson på Skurupshem är dock inte främmande för att gå Östergårdsborna till mötes och göra ett nytt försök.

– Jag har full respekt för de äldres önskemål och det är möjligt att vi ska ge det en chans till och hoppas att det fungerar bättre. Det får i så fall bli någon gång under andra halvåret i år, säger han.

Lisa Kron
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.