Annons

Lantbrukarevanskötte kor och grisar

En lantbrukare i Skurup förbjuds att ha djur. Mannen har fått upprepade påstötningar utan att någon förbättring skett.
Skurup • Publicerad 21 maj 2005

Nu beslutar länsstyrelsen att den 80-årige mannen inte längre får ha djur. Djuren kommer att säljas.

– Så som beslutet är formulerat innebär förbudet att mannen förbjuds att hålla alla djurslag, inte bara nöt och svin, säger länsveterinär Lennart Sjöland.

Annons

Länsstyrelsen fastställer nu miljökontorets tidigare beslut att omhänderta de 25 nötkreaturen och 20 svinen.

Djuren har vanvårdats under en längre tid och bland annat inte fått tillräckligt med mat och vatten.

När gården inspekterades 22 februari var gödselrännorna överfulla med urin och gödsel. Alla djuren var magra och hade gödselpansar på kroppen. En ko och en gris var i så dåligt skick att de inte kunde resa sig.

Man beslutade att kalla på veterinär. Något som mannen tyckte var onödigt eftersom han inte tyckte djuren var dåliga. Han vägrade att ringa så miljökontoret fick kontakta veterinär. Tillsammans besökte de mannen igen. Veterinären konstaterade att alla djur var magra och att den dåliga kon måste avlivas. Den sjuka grisen skulle enligt mannen ha sprungit bort.

Senare berättade 80-åringen att han själv slaktat grisen med en kniv. I samband med nödslakten av kon dagen efter fann man två döda kalvar vid ett par foderbalar.

Skånemejerier besökte också gården och beslutade att mjölkproduktionen måste upphöra eftersom risken var stor att mjölken kunde förorenas.

Under våren fick mannen flera klagomål och miljökontoret förelade honom att ha avbytare och låta veterinär undersöka kalvar.

Mannen fick problem med sin hälsa och lades in på sjukhus utan att någon kunde ta hand om djuren. Miljökontoret tröttnade på att inget gjordes och skrev i april till länsstyrelsen och krävde att bonden får djurförbud.

När mannen lades in på sjukhus i slutet av april beslöt kommunen att omhänderta djuren. Avbytare skötte djuren på gården.

Länsstyrelsen slår fast att lantbrukaren allvarligt försummat tillsyn och vård av djuren. På grund av mannens höga ålder och avtagande krafter samt sjukdom tror inte länsstyrelsen att han kommer att klarar av att sköta djuren bättre i framtiden. Hans ovilja att förbättra situationen för djuren talar också emot honom.

Annons

Gert Ljungqvist

0411-55 79 06

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SKURUP
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons