Annons

Lärare öppnade egen klädbutik

Långt ute på landet bland betande hästar mellan Svaneholm och Brodda ligger Else Gustafssons butik vackert belägen i det småkulliga landskapet på Romeleåsens sydsluttning.
Skurup • Publicerad 2 maj 2005
Else Gustafsson satsar på märkeskläder i sin butik De Ferme. Hon har etablerat sig långt ute på landet och lyckats att locka kunder. Bild: Thorsten Persson
Else Gustafsson satsar på märkeskläder i sin butik De Ferme. Hon har etablerat sig långt ute på landet och lyckats att locka kunder. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Här har hon haft sin klädbutik i nio år. Och trots att det är långt till de stora vägarna och kunderna hittar folk ut till Boutique de Ferme på Rickardholms gård i Ugglesjö.

Hon är förstås medveten om att det inte kommer så många spontankunder som bara råkar ha vägarna förbi. Men hit kommer inte bara Skurupsbor för att handla kläder.

Annons

– Jag har kunder från ett stort område. Det kommer folk från Malmö, Lund, Ystad, Trelleborg bland annat. Men är det dåligt väder och snöstorm då kommer det inte så många hit, säger hon.

– Men häromveckan kom det en busslast från Landskrona.

Else Gustafsson annonserar mycket för att få kunder. Det är hennes främsta sätt att locka köpare till butiken. Och en stor kostnad för henne.

– Dock är den bästa reklamen nöjda kunder, säger hon.

Efter 30 år som lärare ville Else pröva på något nytt.

I början var Else Gustafsson osäker på om hennes affärsidé skulle hålla och hade då kvar arbetet som lärare på Östergårdsskolan samtidigt som hon drev butiken.

Hon startade i liten skala med en butik på 30 kvadratmeter. – Jag ville först pröva om det var möjligt att driva en klädbutik på landet, säger Else Gustafsson.

Att är driva en butik är inget latmansgöra och det var många nätter som gick åt för att hinna med både lärarjobb och eget företag.

I dag har hon utvidgat butiken och byggt om ett stall för att få mer plats. Kläderna är i första hand för kvinnor. Här finns det mesta från vardag till fest. Även skor, väskor och smycken. Tidigare sålde hon även herrkläder men det håller hon på att avveckla nu.

– Många säger att jag är dyr. Men mina priser ligger lite lägre på märkeskläder. Jag har dock inte valt de billigaste märkena, säger Else Gustafsson.

Annons

Det tog några år för henne att få butiken att gå runt. I dag hankar hon sig fram som hon själv uttrycker det utan att behöva lägga till något. – Men jag skär inte guld med täljkniv.

Några planer på att anställa har inte Else Gustafsson. Tvärtom.

– Jag skulle aldrig våga att anställa någon med dagens regler.

Något stöd eller hjälp från kommunen önskar hon inte förutom med en enda sak. Tidigare hade hon en skylt utmed E65:an vid Svaneholm men tvingades av Vägverket att plocka ner den. Det tycker hon är tråkigt och kan inte förstå varför vissa företagare får sätta upp skyltar medan andra förbjuds. Hon har studerat de skyltar som sitter utmed E65 men kan inte hitta någon logik i vilka som får tillstånd.

– Här hade kanske kommunen kunnat hjälpa mig med att få upp en skylt, tycker hon.

Det kan vara ganska ensamt som egenföretagare och för att få kontakt med andra företagare är Else Gustafsson med i Företagens hus.

– Där kan jag träffa människor som är i samma situation som jag. Vilket är både trevligt och nyttigt.

Hon tycker det är lite trist att Företagens hus flyttade upp på kommunkontoret och är rädd för att turistbyrån och turistverksamheten blivit mer osynlig.

Gert Ljungqvist

0411-557906

gert.ljungqvist@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons