Annons

Lärarna laddade inför läsåret

I dag är det skolstart i Skurups kommun, men för lärarna slutade sommarlovet för mer än en vecka sedan. Efter schemaläggning och konferenser fylldes personalen i går med energi inför läsåret – med hjälp av en elittränare och en ståuppkomiker.
Skurup • Publicerad 19 augusti 2014
Efter många glada skratt är lärarna rejält peppade inför elevernas skolstart i dag. Anne Barchan (i mitten) arbetar på Mölleskolan och ser fram emot att lära känna sina 36 elever.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Ståuppkomikern Lena Frisk drev med skolvärlden men passade på samma gång på att peppa lärarna under skolpersonalens kickoff i går.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– Lärare har press på sig att vara smarta. Eller, nej, kanske inte inom den svenska skolan, skojar komikern Lena Frisk från scenen.

Hon var inbjuden till kickoffen för att utgöra en kontrast till det mätbara, tunga stoffet. Konferenser och presentation av de nationella proven behövde varvas med något roligt.

Annons

– Hon drev med skolan, samtidigt som det var en hel del sanningar mitt i prick, säger Agneta Fränngård, projektledare vid skol- och utbildningsförvaltningen i Skurups kommun.

36 nya elever

350 lärare från hela kommunen hade samlats i Folkets park för att ladda inför läsåret. Anne Banchan på Mölleskolan kommer att undervisa i årskurs två.

– Det är 36 elever som är helt nya för mig. Det ska bli jätteroligt, säger Anne Banchan.

Hon har varit lärare i kommunen i 25 års tid, och hon tröttnar aldrig på yrket.

– Bäst är absolut mötet med eleverna. De gör mig glad och det är alltid roligt att gå till jobbet. Det tycker jag fortfarande, efter alla år, säger hon.

Anne Banchan och hennes arbetslag har den senaste veckan gjort scheman och förberett elevernas skolstart. På sätt och vis är det svårare att vara lärare i dag än när hon började, menar hon.

– Den nya lärarplanen från 2011 är maffig att ta sig an, säger hon.

Vi-känsla

Avsparken i går ser hon som ett sätt att uppdatera sig och skapa en ny vi-känsla inom lärarkåren i kommunen.

Annons

– Vi ska känna att det är allas elever och att vi tillsammans är ansvariga för elevernas kunnande hela vägen. Om jag ger barnen en bra grund i årskurs två så ökar deras förutsättningar att gå ut nian med godkända betyg, säger Anne Banchan.

Mycket skratt

Hon tyckte att Lena Frisks ståupp-show var underhållande.

– Jag skrattade mycket. Det var en trevlig avslutning efter alla siffror och resultat på de nationella proven, säger Anne Banchan.

Ett annan intressant inslag var en föreläsning av den danske elitbadmintontränaren Allan Scherfig, som fräschade upp tankarna hos många.

– Det handlar mycket om att skapa positiva målbilder. Man kan absolut dra paralleller till idrotten. Vi ska coacha våra elever på samma sätt, säger Anne Banchan.

Allan Scherfig pratade om den inre dialogen som man som tränare och lärare ska lära ut. Oavsett om det rör sig om en badmintonträning i Danmark eller en mattelektion i Skivarp ska man lära eleven att peppa sig själv och tro på sig själv. Som tränare eller lärare bör man undvika ordet ”inte” – fokusera istället på det önskade och tidigare framgångar, menade han.

– Sådana handfasta råd är alltid välkomna, säger projektledaren Agneta Fränngård.

Tor Gasslander
Johan Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons