Annons

Lärarna visade sig på styva linan

Det är läsårsstart i förskolan med nya läroplaner och nya barn. Då gäller det verkligen att personalen visar sig på styva linan.
Skurup • Publicerad 3 september 2011
Marléne Forsberg har målet i sikte. Här kränger hon sig runt det sista trädet på banan. Ledaren Maria Blå­strand peppar.
Marléne Forsberg har målet i sikte. Här kränger hon sig runt det sista trädet på banan. Ledaren Maria Blå­strand peppar.Foto: 
Maria Buder och Marléne Forsberg hjälper Linda Persson att ta sig fram på den sista sträckan.
Maria Buder och Marléne Forsberg hjälper Linda Persson att ta sig fram på den sista sträckan.Foto: Albin Brönmark
Det gäller att hålla sig i snöret när man ska ta sig runt träden.
Det gäller att hålla sig i snöret när man ska ta sig runt träden.Foto: 

Och gå på lina får personalen från förskolan Blåklinten i Skivarp och förskolan Ankaret i Abbekås bokstavligt talat göra när det är uppstart med femkamp i Svaneholm.

Skratt och glada tillrop på hög volym byts till tystnad när tjejerna får veta vilken som är första grenen i femkampen.

Annons

Alla ska gå på gula spännband som är uppsatta mellan flera träd. Övningen ska utföras på tid.

”När blir det mörkt”, utbrister någon, ”när är det mat”, säger en annan ironiskt. Ledaren Maria Blåstrand peppar deltagarna när de ställer sig på kö framför linorna. Övningen visar sig vara väldigt rolig även om det är jobbigt.

– Den första biten var svårast, jag är rent slut och darrig i hela kroppen, säger Lotta Kruus som är i mål som nummer två.

Annika Bengtsson kommer i mål som nummer tre. Sista biten är lättast. Där är det två band uppspända som man kan hasa sig fram på vilket Annika Bengtsson gör snabbt och effektivt.

Komma i mål först

Efter en dryg kvart börjar fler och fler av förskolefröknarna samlas omkring målgången.

Laget har döpts till ”Gladiatorerna” och det är tävling mot kollegor som går femkampsbanan från andra hållet. Det gäller att komma i mål så fort som möjligt.

Maria Buder och Lotta Kruus hejar på och pratar medan de sista börjar närma sig slutet på banan.

– Vi sa ju att vi skulle äta kolhydrater innan, konstaterar de.

Tillslut är alla i mål och promenaden fortsätter mot nya okända mål – i nuläget nästan lika okända som målen i den nya läroplanen. Men precis som i arbetslivet så har de varandra om de behöver stöttning och hjälp för att klara uppgifterna.

Taner Caliskan
Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons