Leråker i stället för asfalterad väg

Efter över ett decennium av tjatande blev så de boende utmed väg 713 och 720 i Östra Vemmenhög lovade att grusvägen skulle asfalteras.För några veckor sedan fick de dock ett nytt besked.
Skurup • Publicerad 25 april 2002

Ingen asfaltering kan komma i fråga eftersom vägen är klassad som kulturväg. Det innebär att den ska sparas till eftervärlden som ett exempel på hur vägar förr kunde se ut. Beskedet upprör bland andra Jan-Erik Jansson som bor utmed vägen. Han tycker att Vägverkets värnande om gamla förhållanden inte kan tas på så stort allvar. - Om de följde reglerna för en kulturväg till fullo får de heller inte gräva diken längs vägen. Något de gjorde för några år sedan. Bakgrunden till de boendes irritation över den nuvarande grusvägen är att det dammar så mycket från den att de varken kan hänga tvätt på tork eller ens tycker det är lönt att putsa fönster. Ytterligare förargade blev de i går då personal var ute och la någon form av vätska på vägen. Ändamålet är att binda dammet men i stället anser de boende att vägen förvandlas till en leråker. - Det räcker att köra här en gång så får man tvätta bilen, konstaterar Per Åkesson. Både han och Jan-Erik Jansson är också rädd för att medlet innehåller kemikalier som skadar växtligheten. - Grödan som växer i kanten mot vägen vissnar bort. Avdelningschef Michael Gedda på Vägverket säger dock att det inte handlar om några miljöfarliga ämnen. - Vad vi känner till i dag så är det här en mer miljövänlig produkt än salt vilket är alternativet. Medlet heter Dustex och är i grunden ett naturmedel som bygger på trä. De boende kände sig i går dock så oroliga att de ringde till miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Torkelsson som åkte ut och tog fotografier av vägen. Han kunde emellertid inte direkt säga om det finns några kända negativa verkningar av preparatet. Däremot kan lukten som det avger vara en sanitär olägenhet. Varje gång vägen fuktas genom till exempel regn kommer lukten tillbaka. Oavsett miljöpåverkan anser byborna att Vägverket praktiserar dubbelmoral. - Av deras egen bok om kulturvägar framgår det klart att medlet inte får användas på den typen av vägar. Men då är det plötsligt inte så noga. Michael Gedda däremot säger att metoden håller sig innanför det tillåtna. - Enligt de bedömningar vi gjort står den inte i strid mot de bevarandekrav som finns. För egen del anser han att diskussionen med de boende om en asfaltering av sträckan är färdig. Jan-Erik Jansson lovar emellertid att kampen ska fortsätta. - Vi får helt enkelt vända oss till en högre instans inom Vägverket.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.