Annons

Liga lurar bilister att stanna

Skurup • Publicerad 7 oktober 2010

Polisen varnar för vägpirater. En kvinna från Lund blev bestulen på sin plånbok, och under senaste veckan har det rapporterats flera misstänkta stöldförsök i Skurups kommun.

Den anmälda stölden skedde på riksväg 9 vid Mossby. Kvinnan körde västerut när en bil närmade sig bakifrån och signalerade med ljuset.

Annons

– Det är precis samma tillvägagångssätt som i de andra fallen vi fått kännedom om, säger poliskommissarie Anders Carlsson.

En bil kör upp bakom offret. Det kan vara två personer, ibland fyra-fem i bilen. Genom att blinka med ljuset vill gärningsmännen att man kör in till sidan för att få veta vad som står på.

Tjuvarna har kört med olika versioner. Ett vanligt påstående är att det ryker från bilen. Om föraren går ut och undersöker saken passar någon på att stjäla värdesaker ur fordonet.

I ett obevakat ögonblick blev kvinnan från Lund av med sin portmonnä innehållande id-kort och kontanter, som förvarades i en väska på passagerarsätet.

– Stölden upptäcktes inte förrän hon kört en bit, säger Anders Carlsson.

Ett flertal observationer har delgivits polisen. Allt tyder på att en liga är i farten på vägarna i Skurups kommun, men även i Trelleborgs kommun. Vid ett tillfälle hade uppringaren anat oråd och kört från platsen innan de okända männen hunnit skrida till verket. Andra observationer handlar om en bil som blinkat ivrigt med helljuset, men utan att framförvarande stannat.

Ett misstänkt stöldförsök rapporteras från Prästgården i Skurup – och enligt Anders Carlsson behövs det inte mycket förrän det hela urspårar till regelrätt rån. Polisen spanar efter en svenskregistrerad personbil, som förekommit vid samtliga tillfällen.

Magnus Wegerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons