Ligg inte på soffan på valdagen

Gå och rösta på valdagen. Annars kan ni tvingas vakna upp den 16 september och bli lika förtvivlade som fransmännen när de upptäckte hur mycket röster Le Pen fick.Det var huvudbudskapet från de tre talarna vid onsdagens första majdemonstration i Folkets park i Skurup.
Skurup • Publicerad 1 maj 2002

- Soffliggarna är borgarnas bästa vänner. Så en skön söndagseftermiddag på sofflocket den 15 september är i praktiken en röst på borgerligheten, hävdade huvudtalaren Lotta Johansson, ordförande för fackföreningen Kommunals skåneavdelning, i sitt tal. Hon tryckte hårt på skyldigheten att gå och rösta, och hänvisade till de länder där människor står i timmar vid valurnorna för att lägga sin röst trots att den antagligen kommer att hamna i en container någonstans utan att ha räknats. Eller till de människor som dagligen måste kämpa för sin rätt att få fler än ett parti att rösta på. Den största lokala valfrågan för socialdemokraterna i Skurups kommun blir en fungerande vårdcentral i Skurup, enligt Gertrud Ekman, ordförande i socialdemokraternas skurupsavdelning. Hon ser privatiseringen och konkurrensutsättningen av den som ett fullständigt borgerligt misslyckande av politikerna i Region Skåne. Mellan 50 och 60 personer hade slutit upp till demonstrationen som gick genom Skurups gator. Då var orkestern oräknad. Lite vid sidan av följde också en mindre skara åskådare med. Antalet intresserade imponerade på Gertrud Ekman. - Det är fler än vanligt. Vi brukar ju säga att det är svårt att få folk att engagera sig. Men det är valår i år, och i partiet har vi känt att folk strömmar till, sa hon strax innan hon äntrade talarstolen för att prata på temat "Tillsammans mot klyftor och egoism". I demonstrationståget på stan syntes en liten skog av paroller på deltagarnas plakat. Bekämpa arbetslösheten, jobb i stället för bidrag, socialism i stället för egoism och sysselsättning åt alla ungdomar i Skurup var några av dem. Nuvarande ordföranden i nämnden för kultur, fritid och turism, Lena Wigholm Lindberg, marscherade under parollen "borgerlig namngivningsceremoni, tack". Hon är Skurups socialdemokraters kandidat till riksdagen i valet i höst. Och hon passade på att starta sin personvalskampanj från podiet. Allra längst bak i tåget gick tre vana demonstranter. Marianne Larsson och Inger och Bengt Wernhall har demonstrerat på första maj i någonstans mellan 25 och 30 år. Vad är det som gör att man kommer tillbaka varje år? - Det är något speciellt när man går samman så här och ordnar en manifestation för solidaritet. Inte minst som samhället ser ut idag med våld och egoism, sa Inger Wernhall.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.