Lite pengar till skolan och kulturen

Skolgårdar, biblioteken och beläggningar på vägar. Det är några områden som får inga eller sänkta bidrag när det gäller kommunala investeringar nästa år.
Skurup • Publicerad 23 maj 2002

Det har sållats kraftigt bland de förslag på nödvändiga investeringar som kommunens budgetberedning haft att ta ställning till. I det material som nu läggs fram har många äskanden strukits över och ersatts med siffran 0. - Det känns aldrig roligt att behöva göra så här. Men trots att vi gått hårt fram så skulle det egentligen behövas tas bort många miljoner kronor till för att nå de ekonomiska målen, säger kommunalrådet Torbjörn Thorsson (s). De nedskärningar bland investeringarna som budgetberedningen gjort påminner i storlek om de som gjordes under mitten på 90-talet. En kraftigt bidragande orsak till att så många projekt får nej alternativt en mindre summa än de önskat är att utgifterna för byggandet av ringleden och ombyggnaden av äldreboendet Bruksgården tar stora delar av budgeten för investeringar i anspråk. - När det gäller Bruksgården så kommer det att kosta en hiskeligt massa pengar under de närmsta åren. Hur mycket vet vi inte än eftersom projekteringsarbetet inte är klart. Först vid utgången av 2005 då båda projekten ska vara avslutade öppnar sig möjligheten för andra större investeringar tror Torbjörn Thorsson. När det gäller en del investeringar inom skolan så undviker budgetberedningen att säga vilka som ska plockas bort. Totalsumman för området som gäller inventarier har skurits ned till under hälften. Men Torbjörn Thorsson överlåter till förvaltningen att avgöra vad vilka av åtgärderna som är mest akuta. Det gäller bland annat kyl, frys och diskmaskin till Blåklintens förskola, idrottsredskap på Rutgerskolan och förnyelse av inventarier inom NO-ämnena och teknik på Mackleanskolan. Av det som föreslås få bidrag finns bland annat tillbyggnaden av köket på Restaurang Rutger som YA tidigare berättat om. För ändamålet föreslås avsättas 2,2 miljoner kronor. Det är nu närmast kommunstyrelsen som ska ta ställning till investeringsbudgeten. Exempel på investeringar under 2003 som riskerar att inte bli av: - Östergårdsskolan, anpassning av arbetsmiljön - Underhåll av Mariaskolans skolgård - Nya projektorer till biograf Pärlan - Översyn av stränder för ansökan om Blå flagg - Byten av ledningar för vatten och avlopp på södra delen av Kyrkogatan - Östergårdsskolan, göra om gräsplanen till grusplan - Belysning på Kyrkogatan - Slimmingeby skola, nya inventarier

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.