Lokal storsatsning på lamm
Som YA berättat satsar Skabernäs, Godset Näsbyholm och Skabersjö, nu stort på fårproduktion.
Flocken består av korsningsdjur finull/Dorset. På andra marker går Texelfår eller korsningar med Texel. Fördelen är att lamm föds både i maj och i september. Texelfåren lammar i maj medan Dorsetkorsningarna gör det i september.
- Målet är att komma nära två födda lamm per tacka och år, säger Jonas Gustavsson. Finull/Dorset-korsningen ger drygt två lamm medan Texel ger något färre. Det var när Skabernäs gjorde en översyn över oanvända resurser på de två godsen som man kom fram till att lammproduktion kunde vara intressant.
- Vi har omkring 400 hektar betesmark och stora stallbyggnader, berättar Martin Rosenmejer, vd på Skabernäs. Bland annat fanns Nordeuropas största mjölkbesättning tidigare på Näsbyholm. Vi tittade på gris och nöt men det krävde för stora investeringar.
Tidigare arrenderade Jonas Gustavsson bete för sina egna 300 får på Skabersjö och Näsbyholm.
Han hade tidigare arbetat som fårherde i England och influerats där. Skabernäs har nu övertagit hans flock på 300 djur och själv är han anställd för att ansvara för lammproduktionen. I stort sett alla tackorna har köpts in i Skåne och en mindre del i Blekinge.
- Det finns många bra besättningar i Skåne, säger Jonas Gustavsson som har fem vallhundar till sin hjälp.
Tackorna betäcks av 16 baggar, som ska bli 24. De flesta baggar klarar av att betäcka ett femtiotal tackor och ett ojämnt antal släpps alltid in till tackorna. Då kan åtminstone en betjäna tackorna medan de andra konkurrerar parvis.
Varje bagge bär en färgkrita i en sele och när tackan betäcks får hon en färgfläck bak på ryggen.
Var tionde dag byts färgen så det blir enkelt att läsa av när de enskilda tackorna ska lamma. Enligt de svenska reglerna ska fåren stallas in senast den 31 oktober och får inte släppas på bete förrän den 1 maj.
Detta påverkar djurhälsan liksom kostnaderna. Den danska utesäsongen, med ett klimat som är samma som Skåne, är betydligt längre.
- I Skottland går djuren ute hela året, säger Jonas Gustavsson. Hur ska vi kunna konkurrera på lika villkor när vi har Europas lägsta lammpris och högsta kostnader?
Lammen slaktas i Skåne, Blekinge eller på Själland där det finns ett antal mindre slakterier.
- Olika lammraser smakar olika. Smakmässigt och prismässigt är det bättre med köttraser, säger Jonas Gustavsson. Vi vill ha fram ett lamm med förhållandevis mild smak. Vi har också pratat om att skapa vårt eget varumärke där konsumenterna vet att de får en viss typ av lamm.