Annons

Löneökningar kräver flera nerdragningar

Det är genom nerdragningar i den kommunala verksamheten som löneökningarna till de anställda inom kommunen ska finansieras. Det framgår av de förslag till kompletteringsbudget som den borgerliga alliansen nyligen presenterat.
Skurup • Publicerad 16 mars 2014
Niklas Sjöberg (M), Skurups kommunalråd.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Niklas Sjöberg (M), ordförande för kommunstyrelsen, vill dock inte kalla det nerdragningar.

– Glädjande nog har alla våra tre förvaltningar gått med överskott. Då har förvaltningar plockat bort där det gör minst ont. Förhoppningen är att vi ska behålla grundbemanningen. Våra medborgare ska vara på det klara med att de i stort sett får samma verksamhet för pengarna som under 2013. Vår anställda ska veta att här blir det inga uppsägningar, utan vi behåller den grundbemanning vi har, säger han.

Annons

Allians

I Skurup bildar en allians beståendet av Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet en majoritet i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Tillsammans har partierna presenterat en kompletteringsbudget för 2014 som innebär de förväntade löneökningarna till de kommunanställda tas från pengar som kommunens olika förvaltningar har begärt extra för att klara verksamheten under året.

Sju miljoner

– Alla verksamheter har trots allt fått mer pengar. Man kan inte påstå att det handlar om nerdragningar i den bemärkelsen att det handlar om uppsägningar av personal. Däremot har de tilläggsäskanden som förvaltningarna begärt fått stryka på foten, säger Sven Rosengren (FP).

Löneökningarna för året är inte färdigförhandlade, men landar sannolikt någonstans runt tre procent.

De nu föreslagna bantningarna innebär att närmare sju miljoner kronor av de begärda pengarna tas bort. Trots det saknas det fortfarande cirka två miljoner kronor för att klara personalens väntade löneökningar.

Den styrande alliansen sätter därför sitt hopp till att skatteintäkterna ska öka genom en ökad inflyttning samt till bidrag från staten.

– Vi har 23,3 miljoner kronor i resultatutjämningsfonden. Vår tanke i första hand att använda pengar som kommer i form av skatteintäkter och statsbidrag. I andra hand finansierar vid det via eventuella överskott i verksamheterna och i sista hand via den resultatutjämningsfond som vi har, förklarar Sjöberg.

Genom att bland annat minska på städningen sparar förvaltningen och kommunen en miljon kronor.

Annons

Mindre bidrag

Dessutom avstår man från att tillsätta ledningstjänster och sparar på så sätt ytterligare 1,4 miljoner kronor.

Samtidigt minskas budgeten för bostadsanpassningsbidrag med 500 000 kronor. De 800 000 kronor som bantas bort när det gäller maxtaxan kompenseras dock via ökade statsbidrag.

Taner Caliskan
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons