Lurade företag på 445 000 - döms för grovt bedrägeri

En 30-årig man från Skurup har dömts för grovt bedrägeri i Ystads tingsrätt. Mannen ska ha tagit betalt för datorutrustning han inte levererat.
Skurup • Publicerad 12 mars 2002

Mannen har erkänt brottet och ska nu betala nästan 356 000 kronor i skadestånd till det företag han har lurat på pengar för datorutrustning som han aldrig levererat. Företaget, som finns i Kalmar, blev 1996 tillfrågat av 30-åringen om det var intresserat av att ta över rättigheterna till tre hyresavtal med ett antal andra företag. Hyresavtalen gällde leasad datorutrustning. Det ville Kalmarföretaget. Sammanlagt betalade det ut nästan 445 000 kronor till 30-åringen. Men det visade sig att kontrakten bara var skenavtal. Någon datorutrustning levererades aldrig. 30-åringen själv hävdar att han agerade på uppdrag av en tredje person som han dock inte vill avslöja namnet på. I Ystads tingsrätt har skurupsbon berättat att han blev kontaktad av den tredje mannen angående försäljning av datorutrustning till andra företag. De började samarbeta, och i början trodde 30-åringen att det verkligen rörde sig om riktiga leveransavtal. När han sedan upptäckte att det var skenavtal vågade han inte dra sig ur, främst av rädsla för den tredje mannen, menar han. Han var också i ett stort behov av pengar. Så han fortsatte att sköta kontakterna med Kalmarföretaget, skrev under de handlingar som skickades till honom och kvitterade också ut betalning från företaget. Tingsrätten bedömer bedrägeribrottet som grovt eftersom beloppet som Kalmarföretaget svindlades på var så högt. Det brukar leda till hårda straff. Trots det fick 30-åringen en villkorlig dom. Han lever under ordnade omständigheter, och det finns inte någon anledning att tro att 30-åringen ska begå nya brott av det här slaget, konstaterade tingsrätten. Han har också lagt ner stor möda på att betala Kalmarföretaget, och han kommer att anstränga sig för att kunna betala skadeståndet, heter det vidare i domen. 30-åringen slipper också böter. Det beror på att det skulle drabba honom alltför hårt att lägga böter till det redan stora skadeståndet. Ett annat skäl är att det gått hela åtta år sedan brottet begicks. Mannen ska dock betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.