M manövrerar för fortsatt maktinnehav

Trots att de borgerliga allianspartierna i Skurup går bakåt bland väljarna vill kommunstyrelsens ordförande, Niklas Sjöberg (M), fortsätta att regera i Skurup.
Skurup • Publicerad 18 september 2014
Foto: Foto: Hanna F Ellborg
Morten Melbye (M) utesluter inte ett minoritetsstyre, men konstaterar att det blir ett otroligt bräckligt styre.
Morten Melbye (M) utesluter inte ett minoritetsstyre, men konstaterar att det blir ett otroligt bräckligt styre.Foto: Foto: Hanna F Ellborg
Niklas Sjöberg (M) vill inte gå i opposition efter valförlusten och siktar på att skapa ett minoritetsstyre i kommunen.
Niklas Sjöberg (M) vill inte gå i opposition efter valförlusten och siktar på att skapa ett minoritetsstyre i kommunen.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Foto: Foto: Hanna F Ellbortg
Foto: Foto: Hanna F Ellborg

Partimedlemmarnas förstanamn på den moderata vallistan, Morten Melbye, tycker att frågan är för tidigt väckt och vill lyssna in partimedlemmarnas åsikter och de andra borgerliga partierna innan man sätter ner foten i frågan.

- Jag är faktiskt förvånad över att folk har uttalat sig om just detta. Vi har inte diskuterat det i partiet och det finns inga beslut tagna på vad vi ska göra, säger han.

Niklas Sjöberg medger att merparten av partimedlemmarna inte sagt sitt och att frågan ska diskuteras senare under onsdagskvällen. Samtidigt konstaterar han att om han ska vara kvar i politiken i Skurup så är det den lösningen han vill se.

- Det är min personliga åsikt. Ska jag vara kvar i politiken är det är mitt huvudspår att vi ska hitta en sådan lösning, säger han.

Personalvalsrösterna är inte färdigräknade och ingen vet därför hur väljarna sett på partinomineringarna. Morten Melbye konstaterar att de partier som under den gångna mandatperioden bildat den styrande alliansen i Skurup tillsammans har 16 mandat, vilket han menar kan räcka för ett minoritetsstyre.

- Vi har Miljöpartiet med oss i dag, men det kan ju tänkas att de vill något annat nu. Enligt vad de själv säger så avvaktar de personkryssen och sannolikt också vad det kan få ut av ett samarbete innan de bestämmer sig.

- Det enda jag är klar över är att vi inte ska samarbeta med SD. I övrigt kan jag inte säga någonting. Vi har ju inte ens diskuterat det inom partiet. Jag tycker inte att man ska vara ute för tidigt. Det blir bara spekulationer och ett minoritetsstyre blir otroligt bräckligt, säger Melbye.

Inför valet petades Niklas Sjöberg ner som partiets förstanamn till en mer blygsam placering som nummer åtta på vallistorna till kommunfullmäktige. Samtidigt röstade Skurupsmoderaterna in den hittills politiskt oprövade Morten Melbye som förstanamn.

Vid moderaternas valvaka i Abbekås båtklubb under söndagen deltog inte Niklas Sjöberg. Trots att ledande partiföreträdare inom Moderaterna inte går i takt när det gäller Skurups framtida styre är både Sjöberg och Melbye överens om att man inte ser Sverigedemokraterna som en partner.

Sjöberg konstaterar också att en allians med Socialdemokraterna är omöjlig. Det råder för stora skillnader i bland annat skattefrågan för att det ska vara möjligt. Ett blocköverskridande samarbete med S innebär också att Sjöberg lämnar Skurupspolitiken.

Samtidigt menar han att Centern, Folkpartiet och Miljöpartiet öppnat för ett fortsatt samarbete och därmed ett minoritetsstyre. Sjöberg vill dock komma till skott med förhandlingarna och den lokala regeringsbildningen så snart det bara går. Att vänta på att personrösterna ska färdig räknas behövs inte, menar han.

- Är det någon som har något emot att vi väljer en valberedning för att förhandla med de andra partierna innan personrösterna är färdiga så får vi så klart vänta till dessa har räknats, säger han.

Vilken linje som segrar inom Moderaterna i Skurup presenteras sannolikt under torsdag.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.