Marie ny ledare på öppen förskola

Från och med i höst kommer Marie Svensson att ta hand om halva den öppna förskolan i Skivarp.
Skurup • Publicerad 1 september 2009
Viktoria Hansson Jonsson och Marie Svensson leder öppna verksamheten på Familjehuset. Jenny Larsson och Pernilla Barnes med barnen Isabella och Noah är på besök. Bild: Matz Jönsson
Viktoria Hansson Jonsson och Marie Svensson leder öppna verksamheten på Familjehuset. Jenny Larsson och Pernilla Barnes med barnen Isabella och Noah är på besök. Bild: Matz JönssonFoto: 

Varje tisdag och torsdag är det verksamhet för barn och föräldrar på Familjehuset.

Under många år har verksamheten letts av Viktoria Hansson Jonsson. Men i och med att hon nu lägger mer tid på föräldrautbildningarna ersätts hon på tisdagarna av Marie Svensson.

Inte helt okänd i byn då hon arbetar som fritidspedagog på Mölleskolan.

Hon tyckte det verkade vara ett roligt uppdrag.

– Jag har också föräldraskapet gemensamt med besökarna här. Hon säger att verksamheten kommer att vara sig lik men utlovar sångstund varje gång.

I samband med att öppna förskolan i Skurup lades ner för några år sedan var det kraftiga protester från många föräldrar.

Men Viktoria Hansson Jonsson tror att Familjehuset i Skivarp tillsammans med kyrkornas barnverksamhet täcker behovet som finns i dag.

– Om det behovet är större någon stans så är det nog i Skurup.

Hon hänvisar till att de som saknar bil kan ha svårt att ta sig till Familjehuset.

Merparten av besökarna kommer också från Skivarp och Abbekås men även föräldrar från Skurup, Janstorp och Villie dyker upp.

Viktoria Hansson Jonsson påpekar att det just nu finns många unga familjer i Skivarp.

Därav ligger verksamheten rätt även om det är utanför tätorten. I går var Jenny Larsson från Abbekås på besök med dottern Isabella.

– Det är skönt att bara komma hit och dricka kaffe och prata. Jag tar mig tid att vara förälder. Hemma finns det alltid andra saker att göra som pockar på uppmärksamhet.

Höstens verksamhet startade i torsdags och än så länge är det lite glest med besökare.

En del har börjat förskolan och därmed försvunnit från den öppna verksamheten.

Nu gäller det att få nya föräldrar med små barn att hitta till Familjehuset. Öppet är det tisdagar mellan klockan 9 och 12 samt torsdagar mellan klockan 11 och 15.

Varannan torsdag är tanken att det ska vara knytkalas. I höst kommer det att ske ojämna veckor.

På torsdagarna är det även BVC-mottagning.

Den öppna förskolan är öppen för barn i alla åldrar.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.