Annons

Massdöd bland änder

Nästan alla gräsänder vid Prästamossen har dött. Redan nu har tekniska kontoret tagit hand om över 50 döda fåglar och fler väntas drabbas av den mystiska sjukdomen.
Skurup • Publicerad 15 augusti 2002

Prästamossen ligger öde och övergiven efter den mystiska fågeldöden. Brödbitar som folk slängt in lämnas orörda.Bild: Tomaz Jönsson" BORDER="0"Prästamossen ligger öde och övergiven efter den mystiska fågeldöden. Brödbitar som folk slängt in lämnas orörda.Bild: Tomaz Jönsson Än så länge är det ingen som vet vad det är som dödar gräsänderna. I den annars så livfulla dammen mellan Skurups kyrka och Mackleanskolan är det stilla, endast tre gräsänder är synliga och brödbitarna som folk slängt in ligger orörda i det kraftigt gröna vattnet. På kommunens miljö- och hälsoskyddskontor är man förbryllad över fågeldöden. De vattenprover som tagits visar på väldigt bra halter av syre i vattnet, däremot är ph-värdet mycket högre än normalt, 9,45 mot normala 8. Carina Larsson Barthel är hälsoskyddsinspektör och jobbar med fallet. Hon vet inte vad som ligger bakom fåglarnas död. Tre djur har skickats till Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Uppsala för analys. - Vi fick svar i dag och två av de döda fåglarna är angripna med mask och alla tre är gröna invärtes, säger Carina Larsson Barthel. Det tyder, enligt veterinären som undersökt dem, på att de drabbats av förgiftning. Den stora frågan är vad som orsakat förgiftningen och om det har något samband med den höga ph-halten i vattnet. - Det tyder på förgiftning och är det riktigt illa är det någon som har gjort något med vattnet i dammen. Men vi ska få analysbesked om vattnet innehåller giftalger eller bakterier också, säger hon. Symptomen är att fåglarna blir slöa och försöker kräkas utan att lyckas. Senare blir de allt svagare för att slutligen bli helt apatiska, enligt Sven-Åke Malmström som är trädgårdsmästare på kommunen. Det var han och hans mannar som fick ta hand om de döda och döende gräsänderna. - Fåglarna dör en mycket plågsam död och därför har också vår skyddsjägare tvingats avliva många av dem som insjuknat. Kvar av fågellivet finns sothönorna, en koloni skrattmåsar och en skrak som verkar ha fattat tycke för omgivningen. - Än så länge är det bara änderna som har blivit dåliga, sothönan är en starkare fågel och klarar sig bättre, säger Sven-Åke Malmström. Han har jobbat i kommunen i 25 år och aldrig varit med om en liknande massdöd bland fåglar. Nu hoppas han få svar på frågan vad det är som orsakat den mystiska fågeldöden i Prästamossen. - Vi fortsätter att utreda tills vi hittat ett svar, säger han. Om privatpersoner hittar döda fåglar ska man kontakta kommunen uppmanar Sven-Åke Malmström.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons