Med hopp om evigt ungt hundliv

Skurups hundungdom är föreningen för unga hussar och mattar. Meningsfull fritid och bättre kontakt med hundarna är två av målen.
Skurup • Publicerad 4 februari 2007
Skurups hundungdom arrangerar kurser i agility, hinderbana för hundar. Sigge har klarat kursen även om det krävdes några försök innan han ville hoppa genom ringen. Matte Amanda Flinck tycker det är roligt att kunna göra saker tillsammans med sin hund. BILD: THORSTEN PERSSON
Skurups hundungdom arrangerar kurser i agility, hinderbana för hundar. Sigge har klarat kursen även om det krävdes några försök innan han ville hoppa genom ringen. Matte Amanda Flinck tycker det är roligt att kunna göra saker tillsammans med sin hund. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Efter att verksamheten legat helt nere återuppstod Skurups hundungdom för några år sedan.

Föreningen lyder under Skurups brukshundsklubb och har valt att ännu inte synas allt för mycket utåt.

Till exempel deltar de i tävlingar under brukshundsklubbens namn. Men det ska det kanske bli ändring på.

– Vi vill tävla under eget namn. Det har mest bara gått av gammal vana att vi använt deras namn, säger Mari Borgström, ordförande i Skurups hundungdom.

Verksamheten består av kurser i agility. En på våren och en på hösten. Lydnadskurserna ligger fortfarande på moderklubben. På önskelistan står att starta kurser i freestyle. En tävlingsform som är på framväxt.

Mari Borgström säger att det är en form av dans till musik.

– Hunden är lös och ska rulla runt och göra olika konster till musik.

P-O Laveson är instruktör på ungdomskurserna och tillika kassör i föreningen eftersom det krävs en vuxen till det.

– Generellt är det svårt att hitta instruktörer. Därför har vi begränsat antalet kurser till en per termin. Vi kan inte ta på oss mer än vi klarar av. Till hösten kan Skurups hundungdom emellertid få ytterligare en instruktör. Det är Mari Borgström som ska utbilda sig för att själv kunna hålla i agilitykurser.

Dessutom fyller hon 16 år i höst. Minimiåldern för att vara ledare.

På frågan om barn och ungdomar ska ha mindre hundar eller om de klarar av större lika bra är P-O Laveson säker på sitt svar.

– Naturligtvis har de lättare att kontrollera en mindre hund. Men enligt min åsikt har det annars ingen betydelse. Jag har haft ungdomar som haft schäfrar och klarat det bra.

Kurserna som riktar sig till de yngre handlar mycket om att få en bra kontakt med djuren. P-O Laveson menar att föräldrarna ofta redan lärt hundarna lydnad. Skurups hundungdom har i dag 34 medlemmar. De flesta mellan 10 och 15 år. Men det är tillåtet att vara med från 7 till 25 år.

Medlemmarna kommer inte bara från Skurup utan även exempelvis Svedala eftersom de saknar egen ungdomsförening.

Fram till återuppstarten av Skurups hundungdom blev de yngre medlemmarna automatiskt knutna till föreningen i Oxie. Det var då den närmsta klubb som hade verksamhet för ungdomar.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.