Annons

Med stövlarna på

För andra vintern i rad får de boende i två av hushållen utanför Örjsjö finna sig i att dra på sig stövlarna när de ska lämna sina hem. Familjen som i höstas köpte det tredje huset har fått skjuta på inflyttningen.
Skurup • Publicerad 22 januari 2005
Marion Humble på vägen som leder till hennes hus i bakgrunden. Till höger ligger parkeringsplatsen.Foto: 
Vattnet ligger och skvalpar mot huset där en ung familj väntar på att kunna flytta in.Foto: 

Klafs, klafs. Plask, plask. Klafs igen. Det gäller att plocka fram redaktionsstövlarna när man ska besöka de boende nedanför den översvämmade dammen i Örsjö, väster om Rydsgård. Två som har vanan inne är Kristine Zetterström och Marion Humble, som dagligen kränger på sig stövlarna om de vill komma torrskodda bort till sina bilar på den provisoriska parkeringen en bit bort.

Av den gamla parkeringen finns inte mycket kvar, inte heller vägen fram till den. Vägen ligger under 40 centimeter vatten och parkeringen ser ut som en slarvigt nyplöjd leråker.

Annons

– Min fosterson fastnade med bilen i leran här för två veckor sedan, han visste inte hur allvarligt det blivit, berättar Marion Humble och pekar på bedrövelsen.

Sonen fick ringa en kompis som kom och drog bort bilen med hjälp av sin egen. Men den fastnade bilen har kanske varit det minsta problemet för Marion Humble och Kristine Zetterström, som med vana steg klafsar fram och tillbaka på Kristines vattenfyllda gräsmatta.

– Sopbilarna vågar inte köra här längre, de är rädda att fastna, säger Kristine Zetterström.

– Och vi måste köra med bilen genom vattnet varje dag eftersom min man har svårt att gå, säger Marion Humble. Historien om den översvämmade

dammen har pågått ett bra tag. Problemet ligger i att det avledningsrör som ska leda bort överflödigt vatten från dammen är igensatt. Kvinnan som äger fastigheten där dammen ligger, fick 2002 ett krav från Länsstyrelsen att göra något åt den dåliga avrinningen från platsen. Inget hände. Sedan dess har situationen förvärrats avsevärt och ärendet har gått fram och tillbaka på kommunen,Länsstyrelsen, Miljödomstolen och Jordbruksverket. Fastighetsägaren hotades av ett vite på 20 000 kronor i oktober förra året, men har nu fått anstånd till den 28 mars.

Kristine Zetterström vänder sig om och pekar på ett obebott hus där vattnet ligger och guppar mot huskroppen.

– En ung familj köpte huset i höstas eftersom de trodde att vattnet skulle vara borta till årsskiftet. De har fått skjuta på sin inflyttning, säger Kristine och klafsar iväg för att kika in i det tomma huset

Marion och hennes make Karl-Olof har ännu inte vattnet inpå knuten.

– Men jag grävde i marken intill vårt hus. Ungefär 30 centimeter ner låg det vatten, säger Marion måttar med sina händer. Så det omgärdar förmodligen hela husgrunden.

Klafs, klafs, klafs. Kristina dyker upp igen. Hon suckar.

Annons

– De måste nog riva uthuset. Det ligger vatten på golvet.

Kvinnan som äger fastigheten vill inte kommentera ärendet, men säger att hon kommer att åtgärda situationen innan den 28 mars

Christopher Lembke

ÖRSJÖ
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons