Annons

Medborgarkontoret på väg att tömmas

Sakta men säkert töms Medborgarkontoret på personal. Vad som kommer att hända där är ännu oklart, men kommunalrådet Niklas Sjöberg hoppas ha en lösning inom en månad.
Skurup • Publicerad 28 januari 2005

Det börjar eka tomt inne på Medborgarkontoret på Svantorget. I höstas flyttade datorteket sin verksamhet därifrån. I veckan som gått har fritidschefen Nils-Eric Magnusson packat ihop sina saker och flyttat in på kommunhuset. Och i väntan på att den föräldralediga Lena Wahlbergs tjänst som informatör blir helt tillsatt, står också det rummet tomt.

Framtiden för den personal som är kvar är oviss, men i dag kan kommunalrådet Niklas Sjöberg för första gången helt bekräfta att man planerar ha en annan verksamhet i lokalerna på Svantorget.

Annons

– Vi har för avsikt att göra omplaceringar på olika kommunala verksamheter, detta för att skära ner på våra lokalkostnader. Större delen av den verksamhet som är där nu kommer att flytta därifrån, därmed inte sagt att det gäller alla, säger Niklas Sjöberg.

Vart personalen som arbetar på Medborgarkontoret kommer att ta vägen är oklart, alla kommer inte att få plats i kommunhuset.

Kommunen kommer nu att återuppta hyresförhandlingarna med den aktuella fastighetsägaren, Bösarp Grus och Torrbruk AB, förhandlingar som försenats av polisens plötsliga evakuering av sina lokaler i samma fastighet.

– Det här skulle vara klart tills nu men då problemen med polisens lokaler kom in i bilden, valde vi att avvakta, säger Niklas Sjöberg.

Men när det nu är helt klart att polisen kommer att flytta tillbaka till sina lokaler, ska kommunen börja omförhandla sitt hyreskontrakt. Det nuvarande kontraktet går ut i början av sommaren.

– Vi hoppas ha en lösning på det här inom en månad, säger kommunalrådet. Vid omförhandlingarna har kommunen två möjligheter, antingen att helt lämna fastigheten eller också att flytta in en annan verksamhet.

– Vi har ett förslag på en verksamhet som kan fylla lokalerna, och i så fall kommer det inte att bli plats för all den personal som är där i dag.

Exakt vad förslaget syftar på vill Niklas Sjöberg i dagsläget inte gå in på.

– Den verksamhet som är berörd är informerad om planerna, och jag har fått positiva signaler därifrån genom förvaltningen, säger Niklas Sjöberg.

Med tanke på de problem som polisen haft med sina lokaler i fastigheten, kommer ni att undersöka om era är hälsovådliga?

Annons

– Innan vi flyttar in ny verksamhet kommer vi att gå igenom lokalen, och då kommer man att titta på de där frågorna, säger Sjöberg.

Är det ekonomiskt försvarbart att kommunen betalar för lokaler som inte utnyttjas, så som det är i dagsläget?

– Det är tyvärr så under en mycket begränsad tid, men så blir det i omstruktureringstider.

Christopher Lembke

skurup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons