”Medborgarna ska förstå innebörden av de politiska besluten”
Hösten har slagit till och bjuder på ösregn på Egil Ceylans blott fjärde dag som kanslichef i Skurup. Efter en rask promenad från kommunhuset slår vi oss ner på restaurang Station 8 för en intervju.
– Just nu försöker jag få koll på den geografiska platsen Skurup, men främst på processen ”in house”. Jag håller på att lära känna mina nya medarbetare, säger Egil Ceylan.
Han kommer närmast till Skurup från Simrishamns kommun, och flyttade från Stockholm till Skåne för några år sedan.
– Vår familj har varit mycket på Österlen, mina svärföräldrar bor där. Vi ville till lugnet, slippa undan trafiken och stressen.
Nu bor de i ett hus från 1920-talet i utkanten av Löderup. Och är mer än nöjda.
– Alla våra tre döttrar trivs jättebra, och går i skola och förskola i byn.
Kan du förklara lite vad en kanslichef gör?
– Kärnan i uppdraget är ärendeberedningen, att stötta medarbetarna internt, men även politikerna. Att se till att varje ärende är allsidigt belyst så att vi kan fatta så rättssäkra beslut som möjligt. I min värld är kanslifunktionen navet i en i kommun.
Egil Ceylan är i sin tjänst även kommunjurist, och lite mer ”publikt” sitter han på podiet under kommunfullmäktiges sammanträden, för att stötta kommunfullmäktiges ordförande under mötets gång.
I Skurup har det gjorts en del omorganisationer, vilket innebär att utöver nämndsekreterarna, arkivariefunktionen och upphandling landar även kommunikationsavdelningen och medborgarservice inom Egil Ceylans omsorg.
– Det känns helt rätt utifrån min upplevelse att kansliet ska var en medelpunkt.
Egil Ceylan är 40 år, men har redan en lång erfarenhet inom den kommunala juridiken.
– Jag började som kommunjurist i Nacka för 14 år sedan. Därefter jobbade jag i Västerås och Tyresö innan jag gick tillbaka till Nacka och blev kanslichef där.
Du föredrar kommuner framför den privata sektorn?
– Jag har arbetat privat också, men saknade den dynamik som finns i en kommun.
Hur kommer det sig att du hamnade i Skurup?
– Jag fick tips om tjänsten av en rekryterare. För att skapa mig en bild gör jag något som kanske låter tråkigt – jag går in och tittar på styrdokument. Men jag fick också en bra bild av Charlotte (kommundirektör, redsanm) och den resa som kansliet i Skurup påbörjat.
Han lockades också av det framtidstänk som han ser hos såväl politiker som kommunanställda.
– Skurup har lagt i en extra växel och vill framåt. Det betydde mycket när jag valde att komma hit.
Det kommunala tjänstemannaspråket kan ibland var byråkratiskt. Hur det är i Skurup har Egil ännu inte hunnit bilda sig en uppfattning om. Men det råder ingen tvekan om att han brinner för, som han själv säger ”klarspråk”.
– Jag har en personlig fallenhet för klarspråk, och min förhoppning är att det ska synas. Information ska nå ut till medborgarna och alla ska förstå innebörden av de politiska besluten.
Han är noga med att poängtera att han först måste komma in och lära känna organisationen.
– Klarspåk blir ett moment i en projektplan för ärendeberedningar. Där ryms även rutiner, remisshantering med mera.
Hittills har Egil Ceylan, trots det plötsliga höstvädret, fått en fin bild av kommunen.
– Nu hoppas jag bara på en guidad tur. Kanske en liten bussresa med någon som kan mycket om Skurup, säger han med ett leende.