Mer mark enda lösningen på trafikproblem

En ny väg runt Slimminge. Det är det senaste i raden av förslag för att lösa den trängsel som uppstår kring skolan när föräldrar ska hämta och lämna sin barn.
Skurup • Publicerad 14 februari 2003

Klagomålen på trafiksituationen i lilla Slimminge har pågått under många år. I ett försök att komma till rätta med problemen så byggdes en refug samtidigt som vägen breddades en aning. Men kritiken finns kvar. På senare tid har svårigheterna vid skolan tagits upp i en motion av Kjell Ingvarsson (m) och nu föreslår LRF-avdelningen i Slimminge att det bör byggas en ny väg runt om byn alternativt att det skapas fler parkeringsplatser för att på så sätt få slut på eländet med fordon som parkerar på gatan. - Problemet är att det i stort sett inte finns några fria ytor i byn. Och de förslag som funnits har inte gått att genomföra eftersom ingen vill släppa till mark, säger projekteringsingenjör Stefan Persson på gatukontoret. Han konstaterar att skolan sagt nej till att man tar av deras parkering framför byggnaderna för att skapa bättre förutsättningar för skolbussen och de föräldrar som kör sina barn till skolan. Samtidigt har byalaget motsatt sig att gräsmattan mittemot skolan utnyttjas till p-platser eftersom de använder området för sina arrangemang. Problemet är att om antalet parkeringsplatser framför skolan minskar måste det skapas fler någon annanstans. Saken har nyligen utretts och resultatet blev att det inte finns någon naturlig plats att bygga ut. Stefan Persson säger att enda lösningen i dagsläget tycks vara att skolan tar tag i problemen och till exempel vädjar till föräldrarna att låta barnen samåka till skolan för att minska antalet bilar på vägen på morgnarna. Rektor Pia Blixt Grahn säger till YA att hon kan tänka sig att offra en bit av parkeringen vid skolan om byalaget släpper till mark även på andra sidan vägen. - Vi måste försöka se helheten och samverka. Bilarna kommer vi ändå inte undan. Människor behöver alltid ta sig till arbetsplatser, kyrkan och aktiviteter på skolan. Hon skulle gärna också se att det gjordes ytterligare någon liten sväng på vägen. Det tror hon dels skulle föra med sig att fler efterlevde hastighetsbegränsningen till 30 kilometer i timmen, dels medförde att det blev en parkeringsficka för skolbussen.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.