Annons

Miljöpartiet lovar nya skoltjänster

Miljöpartiet lovar nu 17 nya heltidstjänster inom skolan i Skurup. Löftet gäller under förutsättning att Sverige får en rödgrön regering efter valet. Det hävdar Gustav Fridolin (MP) efter ett besök i Skurup.
Skurup • Publicerad 19 mars 2014
Den skånske riksdagsledamoten, Gustav Fridolin (MP), vill ge grundskolan i Skurup 17 nya medarbetare.
Den skånske riksdagsledamoten, Gustav Fridolin (MP), vill ge grundskolan i Skurup 17 nya medarbetare.Foto: Foto: Bosse Nilsson

– Vilken typ av medarbetare det handlar om får Skurup själva bestämma. Behöver man fler lärare eller kanske ett par nya speciallärare för att kunna ge elever stöd i tid, eller det kanske behövs en bibliotekarie, eller kurator. Man kanske behöver göra mindre barngrupper i förskolan, säger han.

Miljöpartiet går till val på att skjuta till mer pengar till skolan. Bland annat vill partiet satsa pengar motsvarande 10 000 nya medarbetare i de svenska skolorna.

Annons

Dessutom vill man höja lärarnas löner. Enligt Gustav Fridolin får de svenska lärarna allt för lite tid tillsammans med sina elever.

– De nedskärningar skolan råkat ut för de senaste åren och det ökade pappersarbete som lagts på lärarna gör att eleverna får för lite tid tillsammans med sina lärare.

Tjänar 40 000

Miljöpartiet räknar med att skaka fram pengar till skolsatsningen genom att inkomsttagare som tjänar 40 000 kronor eller mer kommer att få en skattehöjning på ”några hundralappar” i månaden.

Fridolin säger sig vara övertygad om att de berörda inkomsttagarna ställer upp på en skattehöjning.

– Om man vet att pengarna går till en bättre skola är jag övertygad om att man vill bidra, säger han.

Miljöpartiets skånske riksdagsledamot säger sig vara övertygad om att kunna få både Socialdemokrater och Vänsterpartister med på tåget vid en eventuell valseger i höst. Det gäller inte minst om, som han säger, Miljöpartiet blir ”tillräckligt stora”.

Tryggare

– Miljön och skolan är det viktigaste frågorna för våra barn. Ska vi kunna underteckna en regeringsförklaring ska vi känna oss trygga i man tar tag i miljöproblemen och att vi nu kan vända utvecklingen i skolan. Det är våra viktigaste prioriteringar. Där viker vi oss inte, säger Fridolin.

I Skurup styr en moderatledd borgerlig allians med stöd av bland andra Miljöpartiet. Fridolin är övertygad om att partiet har tillräcklig styrka att driva igenom frågan lokalt även om satsningen inte får stöd av koalitionspartierna i övrigt.

– I Skurup har man inte möjligheter att göra mer än vad den statliga politiken ger möjlighet till. Får vi ett regeringsskifte nationellt får Skurups styre – oavsett färg – möjlighet att genomför det här.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons