Moderaterna kritiserar containerbeslut

Moderaterna går nu till hårt angrepp på övriga partier för beslutet att placera ut containrar för trädgårdsavfall i Rydsgård och Skivarp.
Skurup • Publicerad 12 april 2002

Partiets förstanamn på listan till höstens kommunalval, Niklas Sjöberg, säger att det är ett beslut som är både orättvist och kostsamt. Då utgiften för servicen betalas via skattsedeln anser han att de som bor i lägenhet och inte har någon trädgård missgynnas eftersom de inte har någon nytta av tjänsten. Likaså slår det mot de fastighetsägare som valt att teckna ett eget abonnemang om hämtning av avfall med kommunen. I likhet med partikollegan Kent Olsson är han rädd för att beslutet kommer att kosta kommunen flera hundratusen kronor. I den kalkylen ingår då avgifter för såväl containerhyra, transporter som deponeringsavgifter för de föremål som slängs i behållarna men som inte är trädgårdsavfall. Pengar som Niklas Sjöberg anser att kommunen kunde använt till bättre saker. Han är också orolig för vad som händer om byborna i exempelvis Slimminge och Abbekås också vill ha samma service. Detta med hänvisning till likställighetsprincipen i kommunallagen som innebär att kommuninvånare ska behandlas lika. För beslutet att under ytterligare ett år placera ut en container i Rydsgård respektive Skivarp röstade socialdemokraterna, miljöpartiet och kommunens väl.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.