Annons

Mölleskolans 100-årsdag firad med teater

Redan när Mölleskolan i Skivarp byggdes beskrevs den som en av de allra finaste i Skåne. I helgen hölls hundraårskalas för den pampiga skolan.
Skurup • Publicerad 30 maj 2005
Flera hundra besökare samlades på skolgården - nuvarande och tidigare elever, föräldrar och andra nyfikna.
Flera hundra besökare samlades på skolgården - nuvarande och tidigare elever, föräldrar och andra nyfikna.Foto: 

Nuvarande elever, deras föräldrar och syskon. Grånade seniorer som lekte på skolgården på 30- och 40-talet. Folk som arbetat på skolan genom åren, och nyfikna Skivarpsbor. Det var en stor och blandad skara som i lördags samlades på Mölleskolan i Skivarp för att fira skolans hundraårsjubileum.

– Det är sig likt på många sätt, även om jag saknar skolträdgården som fanns när jag gick här, säger Anita Pärsson som gick fjärde och femte klass på Mölleskolan för lite mer än 60 år sedan.

Annons

Anita som är född Holmberg och numera bor i Ystad berättar att stora delar av släkten gått på skolan.

– Mina föräldrar gick här, och jag har barn och barnbarn som gått här också. Det här var ett roligt tillfälle att få se skolan igen.

I lördagens firande ingick både sång på skoltrappan, utställning med gamla fina skolplanscher, ponnyridning i föräldraföreningens regi och så en bejublad teaterföreställning. Skolans personal spelade pjäsen "Examen i Ruskaby skola", iklädda tidsenlig klädsel och med stor inlevelse i rollerna som de mer eller mindre lydiga och duktiga skolbarnen, deras föräldrar och självaste skolfröken. Mölleskolan är kanske en av de bästa skolorna i Sverige, hävdar rektor Pelle Björk stolt i sitt tal, och knyter an till vad som skrevs i pressen för 100 år sedan - att den nybyggda Mölleskolan var en av Skånes allra finaste .

Tomten kostade 1700 kronor, skolbyggnaden 20000 kronor, och bänkar, undervisningsmaterial och skolorgel gick på 13 300 kronor därtill. Med nutidens mått mätt låter det blygsamt, men när Mölleskolan stod färdig var det mycket stort projekt.

Tidigare hade skolundervisningen i Skivarp skett i gamla "klinehus". Men när sockerbruket startade alldeles i början av 1900-talet ökade Skivarps befolkning med 200 personer på bara några år, och 1905 stod alltså den stora och vackra tegelbyggnaden klar.

Och att man kan trivas på Mölleskolan verkar både gamla och nya elever vara överens om.

– Mölleskolan är bra, säger Alex Nilsson som går i sjätte klass.

Fast i höst blir det Mackleanskolan i stället:

– Och det ska bli spännande, fastän det har varit bra här.

Ulrika Wangel

Annons

0411-55 79 03

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons