Motioner och medborgarförslag försvunna

Inför måndagens fullmäktige hade en lista över motioner och medborgarförslag som inte är slutbehandlade sammanställts. Problemet var bara att flera politiker saknade sina motioner och det rådde osäkerhet om var förslagen hade hamnat.
Skurup • Publicerad 9 maj 2012

Kommunfullmäktiges ordförande, Sven Rosengren (FP), inledde med att säga att det är glädjande att så få motioner var uppsatta på listan över ingivna förslag som inte är slutbehandlade, det var 13 på listan. Det visade sig dock inte vara så glädjande.

Sven-Åke Strandberg (KV) begärde ordet först.

– Friskvårdsmotionen som är vår hittar jag inte. Är det vår motion som står som medborgarförslag, undrade han.

John Andersson (S) var mycket upprörd över att två av hans motioner inte var med på listan.

– Två motioner som jag har lämnat in har försvunnit. De är från 2011 och har nummer 155 och 157. Om ni inte hittar dem, behöver ni inte bry er mer för då JO-anmäler jag kommunen.

Sixten Wickman (KV) efterlyste sin motion om farliga vägkanter i Skivarp och Lars-Göran Hansen (S) saknade motionen om förbättrad kollektivtrafik.

Den sistnämnda hittades.

– Den har vi i Samhällsbyggnadsberedningen, sa Björn Hortevall (M).

Sten Hamberg, avhoppad folkpartist, säger att det krävs systematisering av inkomna förslag.

– Det här är förläget. Vi måste absolut sätta fart på ärendehanteringssystemet.

”Pinsamt”

Camilla Neptune (FP) håller med.

– Det känns pinsamt. Jag har också en del motioner som inte finns med och jag vet att det även saknas medborgarförslag på den listan.

Sven Rosengren kritiserade systemet som används i dag.

– Systemet som vi har är uttjänt, konstaterade han.

Sten Hamberg menar att det egentligen inte är så svårt att sätta igång det nya systemet för ärendehantering som kommunen redan har.

– Det krävs resurser för att sätta igång det, men det är inga stora summor.

Ann-Helen Nilsson (C) menar att politikerna måste hjälpas åt för att leta efter alla motionerna som saknas, för att listan ska bli komplett.

Kommunfullmäktiges ordförande konstaterade att det blir lite värre att bringa klarhet i samtliga medborgarförslag, då politikerna inte har lika stor koll på dem som på sina egna motioner. På måndagens lista fanns sju medborgarförslag.

Fullmäktige kom överens om att listorna ska ses över och kompletteras till augusti i år.

Taner Caliskan
Charlotte Hansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.