Museet söker 25 samlare

Samlar du på något udda eller roligt? Då kan du bli en av utställarna på Johannamuseet under nästa år.
Skurup • Publicerad 30 oktober 2007
Lillemor Danielsson och Bengt Almkvist med föremål från den rojalistiska samlingen som får eget rum på Johannamuseet 2008. BILD: MATZ JÖNSSON
Lillemor Danielsson och Bengt Almkvist med föremål från den rojalistiska samlingen som får eget rum på Johannamuseet 2008. BILD: MATZ JÖNSSONFoto: 

Förberedelserna inför museets 25-årsjubileum pågår för fullt. Eftersom det är en samling som ligger till grund för verksamheten blir temat för huvudutställningen 2008 just samlare.

– Vi söker efter personer som samlar udda eller roliga saker. Det hade varit trevligt om vi kunnat bjuda in 25 stycken, säger Lillemor Danielsson i Johannamuseets vänner.

Alla som är intresserade ombeds att snarast höra av sig med en beskrivning av vad man har att erbjuda.

Bengt Almkvist som driver Johannamuseet säger att de redan har några kandidater. För att få plats med 25 samlingar krävs att de inte innehåller allt för skrymmande föremål.

– Men det kan röra sig om kaffekoppar, kapsyler eller fingerborgar. Vi hoppas att vi blir överraskade.

Klart inför firandet nästa år är också att det blir ett rojalistiskt rum. Det är damfriseringen som får flytta till annan plats på museet.

I rummet ska finnas föremål som medlemmarna i Rojalistiska sällskapet samlat.

Lillemor Danielsson säger att föreningen från början tänkt öppna ett eget museum men att det aldrig blivit av.

I samlingen finns tavlor, porslin, bilder, klipp från veckopress med mera. Allt med det gemensamma att det handlar om svenska kungahuset. På gång är också ett speciellt Skurupsrum på museet. Men Bengt Almkvist tror inte det står klart till nästa år. På förslag finns också att göra böcker av Jörgen Larssons samling av material om kända Skurupsbor.

När det gäller utemiljön har Bengt Almkvist planer på att göra i ordning en fruktträdgård till nästa säsong.

Matz Jönsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.