Musikalartisten blev florist – ”Kreativiteten är den samma”
Vi har träffats tidigare. Hemma i Anna-Hanna Rosengrens föräldrahem i Abbekås. Året var 2016 och hon stod precis inför att ta sig an drömrollen – som huvudpersonen i musikalen Les Miserables – Fantine.
Nu har livet tagit en annan, men minst lika kreativ, riktning. I den vackra blomsterkiosken, som fått en diskret neonskylt med hennes namn, ska Anna-Hanna hålla workshops.
Har du lagt musikallivet på hyllan?
– Nä, inte helt. Jag gör allting 100 procent. Och det krävs oerhört mycket för att komma fram i den branschen. Har man inte gnistan är det hopplöst, för man måste verkligen armbåga sig fram.
Anna-Hanna Rosengren har hunnit fylla 31 år, och bor i Bunkeflo. Under pandemin satte viruset stopp för allt vad musikalföreställningar hette.
– Allt ställdes in och jag är inte den som går och väntar. Jag blev nyfiken och tänkte ”vad kan jag prova?”.
Innan hon landade på Ingvar Strands blomsterskola var hon inte särskilt intresserad av blommor.
– Men jag har alltid älskat färg, former och nyanser. Jag är en kreativ person och när jag testade detta blev jag helt hooked. Blommorna drog i mig och sa ”det är här du ska vara.”
I våras stod den gamla anrika blomsterkiosken, en gång praktiskt placerad mellan Sankt Paulis norra och mellersta kyrkogårdar, plötsligt tom och Anna-Hanna såg sin chans.
– Här vill jag ha workshops. Det ska inte bli någon vanlig butik, säger hon, men öppnar ändå upp för att det eventuellt kan bli något inför allhelgona och jul.
Hittills har hon två kurstillfällen inplanerade. Men kiosken är inte Anna-Hannas enda arbetsplats.
– Jag jobbar hos paret Norrman på Häckeberga slott som florist och stylist. Där är högt i tak och jag får verkligen använda min kreativitet.
Den egenskapen ledde henne till ett uppdrag som blivit uppmärksammat. Det var nämligen Anna-Hanna som stod för bordsdekorationerna när Pernilla Wahlgrens väninnor valde att landa delar av hennes möhippa just på Häckeberga slott. Och naturligtvis var tv-teamet från ”Wahlgrens värld” med på plats.
Men blomsteruppsättningarna gick inte i 80-talsrosa à la Pernillas Picadilly Circus-outfit.
– Jag ville att det skulle var mustigt och färgrikt, men framförallt passa in i rummet.
Under den korta tid som vi pratar och tar bilder kommer flera personer fram och vill ta sig en titt. Men Anna-Hanna hänvisar dem vänligt till den invigning och blomstervernissage som hon bjudit in till under fredagseftermiddagen.
Utöver Häckeberga slott och blomsterkiosken håller hon också på att göra en blomsterbok, tänkt för inspiration, tillsammans med en fotograf. Tid verkar åtminstone inte vara en bristvara i Anna-Hanna Rosengrens liv.
– Visst har det varit intensivt att få alltid färdigt, men detta är ett härligt ställe. Här känner jag mig kreativ och det är en bra början.
Blomsterkiosken på St Knuts väg
Herman August Stoltz föddes i Malmö 1877 och dog 1959 i samma stad. Det var under hans tid som stadsarkitekt som den lilla kiosken uppfördes.
I mitten av 1900-talet användes den som filial till blomsteraffären som fanns i huset intill.
I många år stod blomsterkiosken övergiven och nerklottrad innan den 2019 renoverades och blev en konstkiosk.