Nu tillhör Pontus världseliten
– Jag kanske måste stanna någon dag extra här, BBC och en massa andra vill göra intervjuer...
Pontus är den förste skandinav som någonsin utsetts till en av de sju sushisamurajerna – och att han nu fått en andra plats har fått stor uppmärksamhet internationellt.
– Det här är verkligen häftigt, säger han själv.
Sushi är egentligen en syrningsmetod för att bevara ris och annan mat. Fisk måste inte ingå i recepten – och Pontus valde ett annorlunda tävlingsbidrag: lätt marinerat renkött från Lappland, fläderblomsgelé från Österlen, lingon och pepparrot var några av ingredienserna.
– Jag älskar det kreativa i sushi, det är fritt skapande i köket, säger han .
Och juryn föll för Pontus skapelse med nordiska förtecken. Endast Mitusnori Kusakabe, kock på en Michelinstjärnad krog i Kalifornien, fick fler poäng.
I dag arbetar 31-årige Pontus Johansson på Sushi Bar i Malmö.
– Men jag har ett projekt; att ha något eget – Pontus Sushi – där jag kan förverkliga världens kreativitet. Och om det blir något, blir det något stort...