Annons

Nu tillhör Pontus världseliten

Pontus Johansson från Skurup och Malmö tog i måndags kväll hem en andra plats i sushi-VM, Seven Sushi Samurai, i London. "Det är galet! Jag är överlycklig!" säger Pontus Johansson, som fortfarande befinner sig i London.
Skurup • Publicerad 8 oktober 2008
Nordic Light - lätt marinerat renkött, med smak av pepparrot, lingon och fläder från Österlen.
Nordic Light - lätt marinerat renkött, med smak av pepparrot, lingon och fläder från Österlen.Foto: 
Pontus Johansson under tävlingen i London, de sju sushi-samurajerna.
Pontus Johansson under tävlingen i London, de sju sushi-samurajerna.Foto: 

– Jag kanske måste stanna någon dag extra här, BBC och en massa andra vill göra intervjuer...

Pontus är den förste skandinav som någonsin utsetts till en av de sju sushisamurajerna – och att han nu fått en andra plats har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Annons

– Det här är verkligen häftigt, säger han själv.

Sushi är egentligen en syrningsmetod för att bevara ris och annan mat. Fisk måste inte ingå i recepten – och Pontus valde ett annorlunda tävlingsbidrag: lätt marinerat renkött från Lappland, fläderblomsgelé från Österlen, lingon och pepparrot var några av ingredienserna.

– Jag älskar det kreativa i sushi, det är fritt skapande i köket, säger han .

Och juryn föll för Pontus skapelse med nordiska förtecken. Endast Mitusnori Kusakabe, kock på en Michelinstjärnad krog i Kalifornien, fick fler poäng.

I dag arbetar 31-årige Pontus Johansson på Sushi Bar i Malmö.

– Men jag har ett projekt; att ha något eget – Pontus Sushi – där jag kan förverkliga världens kreativitet. Och om det blir något, blir det något stort...

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons