Ny lösning för öppna förskolan

Öppna förskolan får fortsättningsvis dela lokal med familjeförskolan på Östergård. Det är innebörden i det förslag som nu lagts av arbetsgruppen som tittat närmare på öppna förskolans framtid.
Skurup • Publicerad 12 maj 2004

Men förslaget får stark kritik av föräldrarepresentanterna i gruppen. - Lokalen är alldeles för liten. Det här är samma lösning som föreslogs redan i höstas. Efter det har inget hänt, säger Li Mellberg besviket. Hon tycker att föräldrarna tvingats gå med på uppgörelsen eftersom enda alternativet var att helt stänga verksamheten. Li Mellberg säger att föräldrarna föreslagit flera andra lokaler men ingen har visat sig lämplig för verksamheten. Det gäller till exempel Ungdomens hus på Tegelgatan, Ungdomscentrum Pelikanen på Västergatan och Skurups bygdegård. - Vi kommer att fortsätta att titta på andra lösningar men problemet är att hitta en vettig lokal. Enligt förslaget får öppna förskolan tillgång till utrymmena på Östergård hela onsdagen samt två eftermiddagar i veckan. En av halvdagarna ska vikas åt babycafé. - Eftersom lokalen står tom på onsdagarna var det en lämplig dag. När det gäller övrig tid får vi diskutera med befintlig verksamhet vilka dagar som kan vara aktuella, säger Agneta Fränngård som representerat kommunen i arbetsgruppen. Li Mellberg tycker inte att det är en bra lösning att ha babycafé på en eftermiddag. Den valda tiden tror hon medför att det inte kommer så många. När det gäller pedagogisk ledning har arbetsgruppen uttryckt önskemål om att ha personal tillgänglig fyra timmar i veckan. Tre timmar i samband med babycaféet och en timme till den övriga verksamheten. Agneta Fränngård säger att det inletts diskussioner med förvaltningen beträffande möjligheten att få loss pengar till personal. - Det blir inte tal om något nytillskott utan medlen måste tas ur de redan befintliga. Att föräldrarna får ta ett utökat ansvar har nu accepterats. Agneta Fränngård pekar på att det fungerat bra i till exempel Skivarp. Li Mellberg säger att alla varit medvetna om förutsättningarna och tror att föräldragruppen kommer att finna sig i det. - Vi får sköta det så gott det går. Men en heldag utan personal kan bli svårt. Det lämnade förslaget ska nu behandlas så fort som möjligt. Tanken är att den nya organisationen ska börja gälla från i höst.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.