Annons

Ny projektor på Pärlan - efter 71 år

Efter mer än sju decennier har den gamla filmprojektorn på Biograf Pärlan gjort sitt. Nu installeras en helt ny utrustning.
Skurup • Publicerad 1 juni 2005
Ulf Jansson från Sundsvallsföretaget Winberg Kino monterar ihop Pärlans nya italienska projektor, och undervisar Mats Härstedt i hur den fungerar.
Ulf Jansson från Sundsvallsföretaget Winberg Kino monterar ihop Pärlans nya italienska projektor, och undervisar Mats Härstedt i hur den fungerar.Foto: 
Inte vilken lampa som helst - projektorlampan är på 1600 watt och kostar drygt 5000 kronor.
Inte vilken lampa som helst - projektorlampan är på 1600 watt och kostar drygt 5000 kronor.Foto: 
Projektorn har rejäla ståldetaljer. Bild: Sprisse Nilsson
Projektorn har rejäla ståldetaljer. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

I det trånga maskinrummet bakom biosalongen visar Ulf Jansson för biomaskinisten Mats Härstedt hur man skruvar i 1600-wattslampan i den nya filmprojektorn.

Ulf Jansson som arbetar för filmteknikföretaget Winberg Kino i Sundsvall har hela Sverige som arbetsplats. Han är också son till en bioägare och som han säger "uppvuxen i maskinrummet". Nu är han i Skurup för att montera Pärlans nya projektor, och undervisa i hur den fungerar.

Annons

– Innan fick vi byta filmrulle var 20 minut, och projektorn som var från 1934 hade verkligen sina egenheter - gjorde man inte på exakt samma sätt varje gång blev det problem, säger Mats Härstedt som är en av tre biomaskinister på Pärlan.

Med den nya projektorn arbetar man på ett annat sätt - först klipper man ihop filmerna, som rullas upp på en av tre stora "bord" eller spolar bredvid projektorn. Därifrån matas filmen in i projektorn, och rullas sedan upp igen på ett av de tre borden. På det tredje bordet kan man ha nästa film färdig för visning.

– Det blir lite pyssel en stund innan, men mycket lugnare under visningarna, säger Mats Härstedt. Projektorn är ett led i kommunens satsning på Pärlan. För några år sedan fick biografen ny duk och modern ljudanläggning. I och med den nya projektorn kommer ljudkvaliteten att bli ännu bättre.

– Det är jätteroligt att kommunen satsar på Pärlan, och att politikerna förstått hur viktigt för kommunen det är med en riktig bio, säger Eva Bergstrand på kommunens enhet för kultur, socialtjänst och utbildning.

Under sommaren kommer det att vara turistbyrå i Pärlans lokaler och då blir det ingen bio. Men när Pärlan öppnar igen i augusti blir det också premiär för projektorn, säger Eva Bergstrand.

Ulrika Wangel

0411-55 79 03

Ulrika.wangel@allehandasyd.se

Skurup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons