Nya barnkvarter kräver lugnare trafik

Villakvarteren bakom Folkets park håller på att byta identitet. Många äldre säljer sina fastigheter och antalet unga familjer ökar. Just att det blivit mer barn i området medför att boende nu ställer krav på en lugnare trafikmiljö.
Skurup • Publicerad 24 maj 2004

Kristina Blomberg har skrivit ett medborgarförslag till kommunen i vilket hon hoppas att det kan bli både 30 kilometer, fartgupp och rödljus. - Det är rätt mycket trafik här. Framför allt på helger och i samband med att folk kommer hem från jobbet. Framför allt är det trafiken på Per Henriksgatan som Kristina Blomberg och andra boende reagerat på. - Gatan är lång och rak och ofta kör bilister i mer än 50. Därför tycker vi att farten borde sänkas till 30 kilometer i timmen i hela området. Hon bor själv i närheten av Per Henriksgatan och märker hur bilarna susar förbi. En farlig passage är övergången från bostadsområdet till Folkets park. Kristina Blomberg tycker själv där är svårt att se åt båda hållen och det är lätt hänt att ett barn kommer cyklandes utan att det syns förrän för sent. Framför allt då det även kan stå bilar parkerade längs Per Henriksgatan. - Vid dammen är det dessutom ganska uppvuxit så ett gupp hade varit bra för att få ner hastigheten. Waraporn Booncham som bott i området i två år hade i går pick-nick på gräsmattan precis vid dammen. Hon upplever inte att man skulle köra ovanligt fort just på Per Henriksgatan men håller med om att det borde vara 30 kilometer. Kristina Blomberg har också märkt av hur trafiken förändrats och intensifierats sedan infarten från E65 lades om. - Ibland är det svårt att ta sig över Fabriksgatan. Det körs fort och buskarna växer sig höga på sina ställen. Kristina Blomberg föreslår att det sätts upp ett trafikljus vid något av övergångsställena över Fabriksgatan. Förslaget kommer mot bakgrund av att barnen så småningom blir äldre och då behöver ta sig in till centrum av byn.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.