Annons

Nya idéer för attraktivare Svaneholm

Ridstigar, staket, informationsskyltar och platser för upplevelser och utbildning. Det var några förslag när elever från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp presenterade sina visioner för Svaneholms-området.
Skurup • Publicerad 17 januari 2005
Linus Enochson, Helen Mosseby, Girts Runis och Herman Friedländer är några av eleverna som arbetat med att göra Svaneholm mer attraktivt. Idéer som eventuellt kommer kommunen till nytta. BILD: THORSTEN PERSSON
Linus Enochson, Helen Mosseby, Girts Runis och Herman Friedländer är några av eleverna som arbetat med att göra Svaneholm mer attraktivt. Idéer som eventuellt kommer kommunen till nytta. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 

Kommunens näringslivssamordnare, Anne Abraham, anser att det finns många goda idéer bland de förslag hon hunnit titta igenom.

– Vi tar emot förslagen med öppna armar. Av det jag sett finns det goda tankar kring områdets attraktivitet och tillgänglighet.

Annons

Hon tar även till sig synpunkter som innebär att i dag dolda platser öppnas upp och görs mer synliga.

Anne Abraham ska nu se hur det går att arbeta vidare med visionerna. Eleverna som utbildar sig till landskapsingenjörer eller landskapsarkitekter har under några månader studerat omgivningen runt slottet. Därefter har de valt ut ett område som de granskat lite extra.

Linus Enochson har varit med och studerat sjön och dess omgivning.

– Bland annat gäller det att ta tillvara den småskaliga verksamheten i närheten som hästgårdar. Det vore också bra med en ridstig.

När det gäller området som helhet betonar han att det är viktigt att bestämma sig för vad skogen ska ha för funktion.

– Antingen kan den användas för rekreation eller produktion. Ska det vara en rekreationsskog föreslår vi att området ska kunna bjuda på upplevelser hela året.

När det gäller planerna på ett hotell vid slottet så har eleverna även tagit med det i beräkningen. Linus Enochson säger att det gäller att det planeras väl för att inte inverka på miljön.

Åse Brunnström och Eva Djupfors Schwab har valt att specialgranska entrén. Bland annat efterlyser de fler informationsskyltar.

– Den som kommer till parkeringen ska kunna välja mellan en naturrunda och en kulturslinga. De har också pratat med daghem och förskolor som framhållit att de skulle besöka Svaneholm oftare om det känts säkrare att visats med barnen runt sjön. Likaså efterlyses en bättre förbindelse från slottet och till naturreservatet Hästhagen.

Med i arbetet att skapa visioner för Svaneholm har även funnits några utbytesstudenter.

Annons

Girts Runis kommer från Lettland och han tycker att arbetet gett bra erfarenheter.

– Mest har jag tidigare jobbat med stadsmiljöer. Här får man ta hänsyn till både natur, kultur och människor.

Under arbetet har han också hunnit bli mycket förtjust i det fina landskapet runt slottet.

Matz Jönsson

0416-192 11

,atz.jonsson@allehandasyd.se

SVANEHOLM
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons