Nya kunskaper för kropp och själ

Ovanligt kanske, men inte svårt. ”En positiv inställning gör skillnaden”, menar kung fu-mästaren Ge Wang när det blivit dags för de 75 damerna i församlingshemmet att vispa med fötter och händer åt olika håll.
Skurup • Publicerad 11 september 2014
Omkring 75 deltagare från hela Skåne har samlats för att få både inspiration och nya kunskaper.
Omkring 75 deltagare från hela Skåne har samlats för att få både inspiration och nya kunskaper.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
”En bra möjlighet för oss att knyta nya kontakter”, tycker Inga Chrisén från Röda korset i Skurup.
”En bra möjlighet för oss att knyta nya kontakter”, tycker Inga Chrisén från Röda korset i Skurup.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Lugnt men fokuserat. Ge Wang sveper över golvet och visar hur en serie med obrutna rörelser inom tai chi kan se ut.
Lugnt men fokuserat. Ge Wang sveper över golvet och visar hur en serie med obrutna rörelser inom tai chi kan se ut.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Det fnissas vilt i salen när deltagarna gör sitt bästa för att hänga med i instruktionerna. Höger hand i en cirkel medsols, och vänster fot samtidigt motsols.

– Nej, nej. Olika håll är inte samma håll, uppmanar Ge Wang, som själv genomför uppgiften lekande lätt.

Så har han också livslång erfarenhet när det gäller just konsten att kontrollera och styra sin kropp. Som kung fu-mästare och qi gong-lärare vet han precis hur samspelet mellan huvud och muskler fungerar.

Rulla med höfterna

– När vi gör något ovanligt, alltså sådana rörelser som vi inte är vana vid, det är då som hjärnan får jobba. Sådana övningar är jättebra, säger han och lär damerna hur man exempelvis kan passa på att rulla med höfterna medan man står vid spisen och rör runt i kastrullen.

Ge Wang är bara en i raden av föreläsare som under denna onsdag intar församlingshemmet i samband med den årliga skånska nätverksträffen för såväl anhörigstödjare som personer inom besöksverksamheten.

– Det är första gången som träffen anordnas här i Skurup och vi är glada att så många valt att komma hit, säger Inga Chrisén från Röda korset i Skurup, som tillsammans med Skurups kommun och Skurups församling dragit ihop programmet.

Nya kontakter

Träffen är tänkt att fungera som både stöd och inspirationskälla för alla som arbetar med besöksverksamhet eller tar hand om sjuka anhöriga.

– Det är dessutom ett bra tillfälle för oss att knyta nya kontakter och dela med oss av erfarenheter, menar Inga Chrisén.

De 75 deltagarna får under dagens lopp även lära sig mer om demensvård, äldresamtal och konsten att kunna stödja anhöriga. Just Ge Wangs ”gymnastiktimme” visar hur vi med hjälp av kroppen kan träna huvudet, samtidigt som föreläsningen erbjuder ett välförtjänst lufthål med möjlighet att lyfta baken från stolen.

– De här nätverksträffarna är jättebra, men koordinationsträningen gick väl sådär. Det är väldigt svårt att tänka åt olika håll med olika kroppsdelar. Men det var skönt att få komma upp och röra sig en stund, konstaterar Anita Deros från Röda korset i Skurup.

Maria Sällberg
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.