Nya styrelsen söker nya idéer

Möjligheten för att den nerbrunna möllan i Skivarp ska byggas upp har ökat. Det står klart sedan Hembygdsföreningen Skivarps mölla inte bara byter styrelse, utan också gör ett nytt försök att samla in både pengar och idéer.
Skurup • Publicerad 23 april 2013
Bilden togs sommaren 2006, fyra år innan branden.
Bilden togs sommaren 2006, fyra år innan branden.Foto: Mark Hanlon/arkiv

– Under två års tid har vi försökt flytta en liknande mölla i Bjärshög till Skivarp, men vi får inte ihop finansieringen. Vi måste hitta ett annat spår med ett annat innehåll och det är det vi vill starta upp nu, säger Sten Wemmert, ledamot i föreningsstyrelsen.

I affischer uppmanar föreningen alla att komma till morgondagens årsmöte på brandstationen och också att säga sin mening kring hur en återuppbyggd mölla ska användas. Samtidigt är det tanken att den gamla styrelsen i princip ska ersättas med en helt ny.

– Det finns nya krafter som är beredda att ta plats i styrelsen. I princip blir det bara jag kvar från den gamla styrelsen, säger Wemmert.

Tanken är därefter att nya sponsorer ska raggas fram för att få ihop det mångmiljonbelopp som krävs för en nybyggd kvarn. Ritningar finns och kostnadsberäkningen landar på fem miljoner kronor, men Wemmert tror inte att sponsorer är speciellt intresserade om man inte vet hur möllan är tänkt att användas.

Skrevs en sång

Det var i oktober 2010 som Skivarpsborna en tidig morgon kunde konstatera att av det klassiska landmärket inte återstod mycket mer än en rykande ruin.

Boende från hela Skåne vallfärdade till den plats där den gamla holländaren en gång stått. Flera grät öppet när de såg vad som hänt med kvarnen. En musiker i Skivarp skrev en sång om möllan och en insamling startades för att få ihop pengar till en ny.

Den mordbrandsutredning som sattes igång lades ner i mars 2011, men Skivarpsborna gav inte upp. I ett försök att få ihop de miljoner som krävdes försökte byborna få till stånd ett EU-projekt för möllans uppbyggnad. Leader Söderslätt ansåg dock inte att projektet låg inom de ramar man arbetar efter och liksom mordbrandsutredningen var det en idé som fick läggas ner.

Anordna Möllefestival

Av den insamling som startades blev det – trots en egen hemsida och eget bankkonto – inga miljoner. De utbetalda försäkringspengarna räcker inte ens halvvägs och nu har luften gått ur mölleföreningen.

Eldsjälen Sten Wemmert har dock egna idéer på hur det ska gå till. Hittills är han dock hemlighetsfull med vilka tankar som rör sig i huvudet. Han nämner dock att en intäktskälla skulle kunna komma från en Möllefestival.

– Utvändigt ska möllan se likadan som tidigare. När det gäller insidan vill jag gärna samla in de synpunkter som finns innan jag lämnar ifrån mig mina egna tankar, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Robert Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.