Annons

Oklart om färdtjänsten 2015

Via Region Skåne, i egen regi eller med hjälp av en tillfällig lösning? Fortfarande råder det stor oklarhet kring hur färdtjänstverksamheten ska se ut i Skurups kommun nästa år.
Skurup • Publicerad 26 mars 2014

– Vi håller på och jobbar för fullt med det här, men inget har landat ännu. Det är en mycket komplicerad fråga, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Sjöberg (M).

Enligt honom finns egentligen bara två alternativ: Att starta upp en egen central med hjälp av lokala taxibolag, eller få fram ett helt nytt avtal med Region Skåne.

Annons

– Men de två taxibolag som tidigare meddelat intresse av att driva färdtjänsten har nu gått samman till ett. Läget har förändrats. Det kanske inte längre är aktuellt att använda dem i den här verksamheten, säger Niklas Sjöberg.

Tillfälligt

Och även om en egen Skurupscentral skulle bli verklighet ser han ingen möjlighet att ha den redo till januari 2015.

– Nej, i sådana fall måste vi först arbeta fram en tillfällig lösning som kan gälla det första året. Att dra igång en egen färdtjänstcentral tar tid.

I annat fall stavas lösningen åter Region Skåne, men i sådana fall med hjälp av ett nytt avtal med tydligare krav på korrekt utförda tjänster.

– Till att börja med måste vite falla ut om de inte fullföljer sina uppgifter. Om man säljer en tjänst och sedan inte levererar det man ska, då får man betala. Så är det ju inom allt annat, säger Niklas Sjöberg.

Ödmjukhet

Redan nu har Region Skåne tagit fram ett nytt avtalsförslag, ett som dock inte infriar Skurupspolitikernas förhoppningar.

– Det nya förslaget innehåller ingen större ödmjukhet. De måste kunna erbjuda något bättre än så, säger Sjöberg.

Det nya avtalet kommer enligt honom att diskuteras på ett internmöte nu på torsdag med representanter från de politiska partierna i Skurup. Därefter räknar Niklas Sjöberg med att ha ett första förslag redo att nå fullmäktiges dagordning före sommaren.

Annons

– Vi måste till att börja med bestämma om vi ska göra det här själva eller med Region Skåne. Sedan får vi ta det därifrån, säger han.

Förlängning

Det var för drygt ett år sedan som kommunfullmäktige i Skurup beslutade att inte förlänga det rådande avtalet med Region Skåne inför 2015.

Anledningen var det stora antalet klagomål kring hur färdtjänsten fungerade, eller rättare sagt inte fungerade. Tanken var då att senast i början av 2014 ha en lösning på bordet.

INTERNAL INTERNAL
Ann-Louise Olander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons