Annons

Oklart om oppositionrådets arvoden

Ingen kan arbeta mer än hundra procent. Det menar Arne Ljungqvist, före detta politiker för kommunens väl, som vänt sig till kommunstyrelsen för att reda ut hur många procents tjänst oppositionrådet Gertrud Ekman egentligen har.
Skurup • Publicerad 31 mars 2003

- Jag vill ha ett klarläggande eftersom det varit många insändare i dagspressen som menar att hon har långt över hundra procents tjänst, säger Arne Ljungqvist. Sedan nyår är Gertrud Ekman inte bara oppositionsråd och ordförande i tillväxtberedningen utan också ordförande i Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt. Enligt henne själv uppgår arvoderingen till strax över hundra procent. - Jag är oppositionsråd på halvtid och ordförande i sjukvårdsdistriktet på 40 procent. Sedan tillkommer arvodet för ordförandeskapet i tillväxtberedningen som ligger runt 5 000 kronor i månaden, det blir ungefär 12 procent av heltidslönen på 40 000. Sammanlagt skulle det innebära att hon är avlönad för cirka 102 procents tjänstgöring. Men ordföranden för kommunens revision, Sylve Qvillberg, håller inte med om uträkningen. Han menar att arvodet för ordförandeskapet i tillväxtberedningen ska räknas på en månadslön på 25 000 vilket skulle innebära att Gertrud Ekman är arvoderad för 110 procents tjänstgöring. Om revisionen kommer att ta upp frågan om hennes arvoden vet han inte eftersom arbetet i den nya revisionsgruppen ännu inte kommit igång. Men han är medveten om att Gertrud Ekmans arvoden har ifrågasatts. - Det är olyckligt att en sådan här diskussion ska behöva komma upp. Jag anser att ingen kan och bör jobba mer än hundra procent under någon längre tid. Det är ju sådant som leder till utbrändhet, säger Sylve Qvillberg. Gertrud Ekman tillstår att hon har många uppdrag men menar att hon är van vid en hård arbetstakt och att hennes ambition är att göra ett bra jobb på samtliga poster under mandatperioden. Hon anser också att det finns fördelar för kommunen att hon arbetar för sjukvårdsdistriktet. - Det har varit väldigt bra för Skurup eftersom jag har kunnat fungera som en brygga mellan Skurup och Region Skåne. Kritik har även framförts mot att Gertrud Ekman sällan finns på sitt arbetsrum på kommunhuset. Enligt henne själv beror det på hennes arbetssätt. - Att ha ett förtroendeuppdrag är ju inget vanligt jobb med arbetstider. Jag försöker vara ute mycket bland folk och verksamheter och inte bara sitta på en stol på mitt rum. Dessutom jobbar jag mycket kvällstid. Men det går att nå mig per telefon.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons