Olika avstånd gäller för yttrande

Länsstyrelsens beslut om att en fastighetsägare inte kunde anses vara berörd av bygglovet för vindkraftverk i Dybäck och Örmölla har nu överklagats.
Skurup • Publicerad 21 juli 2002

Om miljödomstolen kan ge en person som bor två kilometer bort från vindkraftverken rätt att yttra sig så är det väl inte rimligt att länsstyrelsen avvisar synpunkter från en person som har sin tomtgräns 900 meter från samma verk. Det anser den fastighetsägare som tidigare inte fick rätt att överklaga byggnadsnämndens beslut att tillåta två vindkraftverk vid Dybäck och Örmölla. Därför har han nu skickat in ett överklagande med förhoppningen att trots allt få föra talan i frågan. Det beslut som fastighetsägaren nu överklagar gäller tillståndet att bygga verken. När miljödomstolen behandlade samma ärende så var frågan om verken kom att påverka naturen och miljön. Men även om det är skilda aspekter på samma verk så anser fastighetsägaren att reglerna bör vara lika. Han hänvisar också till att både i Sjöbo och på Gotland betraktas alla med fastighet på ett avstånd av tusen meter som berörda sakägare. Anledningen till det ursprungliga överklagandet är rädsla för att drabbas av ljudstörningar från verken samt att deras närvaro även kommer att störa tv- och radiosändningar. Fastighetsägaren säger också att vindkraftverken kommer att medföra ett förfulande inslag i naturen. Han hänvisar bland annat till kammarrättens synpunkt att verken blir ett främmande inslag i det öppna jordbrukslandskapet. I dagsläget är det emellertid väldigt osäkert om det kan byggas några verk på platserna trots bygglovet. Detta gäller för verk av en modell som inte längre tillverkas och därmed krävs förmodligen en ny ansökan om det ska bli aktuellt att uppföra vindmöllorna.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.