Annons

Omklädningsrum byggdes på radonmark

Tillbyggnaden av gymnastiksalen i Slimminge gjordes på radonmark. I dagarna har kommunen startat mätningar för att se om den teknik som installerades för att få bukt med förhållandena också är verkningsfull.
Skurup • Publicerad 5 mars 2003

I slutet på 2001 påbörjades arbetet med att bygga till hallen. Orsaken var att de gamla omklädningsrummen drabbats av mögel och fukt. Under arbetets gång lämnade en av de konsulter som var involverade i projektet in en rapport som visade att det fanns radon, vilket är en form av gas, i marken. Tom-Håkan Carlsson, fastighetsförvaltare på Skurupshem som ansvarar för byggnaderna, säger att halten radon uppmättes till 110 000 becquerel per kubikmeter. Hur mycket eller litet detta är vet han inte. Men enligt uppgifter kan det i lera, som ibland räknas som så kallad lågriskmark, finnas mellan 10 000 och 120 000 becquerel per kubikmeter. Siffrorna ska inte förväxlas med det gränsvärde som finns för förekomsten av radon i luft vilken ligger på 400. För att den radon som påträffades i Slimminge inte ska sprida sig vidare in i lokalerna installerades en fläkt som ska se till att problemet ventileras bort. Det finns i dag inga tecken på att lösningen inte skulle fungera men det är det som den nu påbörjade undersökningen ska ge svar på. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Torkelsson som leder radonmätningen har placerat ut doser både i gymnastiksalen och i skolbyggnaderna för att mäta förekomsten av gasen i luften. Erik Torkelsson säger att vad han minns så deltog inte miljö- och hälsoskyddskontoret i någon diskussion med anledning av konsultens rapport. - Men vi borde nog varit med. Är halterna höga är det olämpligt att bygga på marken. Det har snart gått ett år sedan tillbyggnaden invigdes och ännu har ingen kontrollmätning gjorts. Tom-Håkan Carlsson säger emellertid att det finns en varningslampa som ska lysa om fläkten inte är i gång. Rektor Pia Blixt-Grahn tycker inte att det finns någon anledning att ifrågasätta bygget även om hon är medveten om förekomsten av radon. - I och med att de vidtog åtgärder för att komma till rätta med problemet så fanns det inte mer att säga om det. Men det är välkommet att man nu gör en efterkontroll.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons