Annons

Öppna förskolan har öppnat igen

Med flaggor, ballonger och mullvaden Mulle hälsades barn och föräldrar välkomna till öppna förskolan i Skivarp. Efter en termin i dvala kunde verksamheten äntligen dra igång igen.
Skurup • Publicerad 23 augusti 2014
Igång igen. Efter en termins uppehåll har öppna förskolan i Skivarp nu startat på nytt och självklart stod lek på schemat. Oscar Henricsson var nyfiken på vad Agnes Eriksson sysslade med och ville gärna vara med. I bakgrunden Agnes mamma Emma Eriksson.
Igång igen. Efter en termins uppehåll har öppna förskolan i Skivarp nu startat på nytt och självklart stod lek på schemat. Oscar Henricsson var nyfiken på vad Agnes Eriksson sysslade med och ville gärna vara med. I bakgrunden Agnes mamma Emma Eriksson.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Gabriella och Johan Gjöl, 5 år respektive 9 månader, kom till öppna förskolan med mamma Dorte Jensen. Sångledare var Cecilia Bonander och Mulle.
Gabriella och Johan Gjöl, 5 år respektive 9 månader, kom till öppna förskolan med mamma Dorte Jensen. Sångledare var Cecilia Bonander och Mulle.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Under sångstunden fick barnen välja visor ur sångpåsen hos Cecilia Bonander. Nikolai Zimmerman-Avendal passade på att klappa mullvaden Mulle också.
Under sångstunden fick barnen välja visor ur sångpåsen hos Cecilia Bonander. Nikolai Zimmerman-Avendal passade på att klappa mullvaden Mulle också.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

I sju månader var öppna förskolan i Skivarp inte öppen utan stängd. På Blåklintens förskola hade antalet barn ökat, så det fanns inte längre plats för den öppna verksamheten. Men i går var det äntligen nypremiär.

– Det är trevligt att de har startat igen, säger Dorte Jensen, som var på öppna förskolan med sonen Johan, nio månader, och dottern Gabriella, fem år.

Annons

För Johan var det särskilt spännande eftersom han inte varit där tidigare. Men Gabriella är hemma i miljön.

– Vi har varit här mycket genom åren, även med deras storebror. Barnen brukar tycka att det är roligt att leka här och jag kan prata med andra föräldrar, säger Dorte.

För flera av barnen var tygmullvaden Mulle fredagens höjdpunkt. Han vikarierade som sångledare då vännen igelkotten inte var tillgänglig.

Semester

– Kotte är på semester så därför kom Mulle i stället för att sjunga med barnen, förklarar Cecilia Bonander, verksamhetsansvarig.

Och barnen var inte sena med att plocka fram Mulles kompisar ur sångpåsen. Oscar Henricsson, ett år och nio månader, väljer ett sött litet lamm. ”Bä, bä, vita lamm” är den givna visan.

– Det brukar bli en hel del sångstunder, säger Lena Larsson, förskolechef.

– Annars har det varit mycket rytmik och pyssel. Ibland gör vi utflykter tillsammans. Öppna förskolan kan fungera som en inskolning till Blåklinten men hit kommer är också barn som går där till vardags. Här på öppna förskolan får de träffa de andra barnens föräldrar mer. Det är inte bara lämning och hämtning, fortsätter hon.

Bra för nya

Öppna förskolan är särskilt bra för nyinflyttade familjer, menar Cecilia Bonander.

Annons

– Min åttaåriga flicka har fortfarande vänner som hon lärde känna på öppna förskolan, som då låg i Familjehuset. När vi var ny-inflyttade i Skivarp 2006 gick vi dit varje gång, men också till kyrkans öppna förskola, säger hon.

Nu kommer öppna förskolan på Blåklinten att vara öppen varje fredag mellan klockan 8.30 och 12.00. Verksamheten riktar sig inte enbart till Skivarpsbor.

– Folk har åkt ända från Blentarp på grund av det goda ryktet, säger Cecilia Bonander.

INTERNAL INTERNAL
Johan Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons