Ordförande orolig inför nästa fullmäktigemöte
Dagens efter det rekordkorta och historiskt turbulenta fullmäktigemötet är dess ordförande Ann-Helen Nilsson (C) fortfarande upprörd över det som hände.
– Jag är otroligt besviken. Det frustrerande var att vi hade en överenskommelse, sen valde Moderaterna att gå emot det som deras gruppledare, Åsa Ekblad, varit med och skrivit under.
För Ann-Helen Nilsson handlade det om att ge och ta för att komma fram till ett möte och en dagordning som alla partier kunde acceptera. Tanken var att undvika frågor som är politiskt känsliga vid ett möte som bara drygt häften av ledamöterna kunde vara med på. Orsaken till att bara ha 23 ledamöter närvarande var att i corona-tider kunna hålla avstånd och inte tvinga äldre politiker eller de som tillhör riskgrupperna att delta.
– Det fanns två heta frågor, bolagiseringen av VA-nätet och affärsöverenskommelsen med Bösarp om kvarteret Anna. Vänsterpartiet ville egentligen inte ha med något av dem, men skrev under om ett av ärendena togs bort. Så det handlade om att ge och ta för att kunna genomföra mötet. Det förstod Åsa Ekblad och undertecknade överenskommelsen.
När fullmäktigemötet inleddes valde övriga moderater, med Nicklas ”Niffe” Ohlsson i spetsen, att inte delta i beslutet om att godkänna dagordningen.
– Det är ansvarslöst att ställa ett sådant ultimatum. Det hade funkat att genomföra mötet ändå, men nu valde Socialdemokraterna att lämna mötet.
Hur går ni vidare efter detta?
– Vi hade ju arbetat hårt för att komma överens och plocka fram de viktigaste frågorna för att behandla dem. Nu blev det inget alls. Som gruppledare måste man ju ha mandat att förhandla för sina partikollegor.
Ann-Helen Nilsson är kritisk till att Åsa Ekblad antyder att det skulle handla om fulspel från hennes sida när ärendet om kvarteret Anna skjuts på framtiden.
– Det ärendet sköts fram för att det var en politiskt het fråga. Jag släppte fram ärendet, med det accepterades inte av flera partier i oppositionen. Om ärende 11 var med hade andra vägrat att skriva under avtalet. Men det som Moderaterna sysslade med igår – det kallar jag fulspel.
Christian Björkqvist är kommunjurist och deltar i alla kommunfullmäktiges möten. Han är överens med Ann-Helen Nilsson om att det hade varit fullt möjligt att fortsätta mötet även om Moderaterna valde att inte delta i beslutet om att godkänna dagordningen.
– Det är min tolkning, ja. Det räcker att 21 ledamöter är närvarande. De måste inte rösta.
Att det inte blev några beslut tagna under måndagskvällen ser kommunjuristen som ett problem. De många upprörda känslorna vill han däremot inte lägga några värderingar i.
– Det fanns beslut som hade behövts tas på mötet. Som prövning av ansvarsfriheten för kommunstyrelsen, beredningar och nämnder. Det måste göras innan den 30 juni, säger Christian Björkqvist.
När det gäller årsredovisningen finns det i och för sig ingen bortre tidsgräns, men den måste vara klubbad och klar innan ansvarsfriheten.
Hur och när det blir ett nytt möte vet varken Björkqvist eller Nilsson. Även om ett sista fullmäktige inför sommaren är inplanerat den 15 juni.
– Jag ser med oro fram emot nästa möte. Vi vet inte om smittspridningen har ökat eller inte. Men oavsett måste vi nog förhandla om ett reducerat möte på något annat sätt. Det här med gruppledarmandat verkar ju inte fungera. Jag tror inte heller att övriga gruppledare ställer upp på det.