Örsjö – med anor från 1100-talet
Den är en av fem kyrkor i Villie församling och har anor ända från 1100-talet. Då byggdes den halvrunda absiden och det låga smala koret.
Sedan har kyrkan byggts till i olika omgångar.
Tornet är uppfört lite senare, 1300– 1400-talen. Bland inventarierna är dopfunten från 1200-talet äldst.
Under 1800-talet togs pelarraden bort i kyrkan och fick ett gipsloft som senare byttes ut mot ett träloft. Även vapenhuset har byggts till under senare tid. Vid en av flera restaureringar under 1900-talet togs gamla kalkmålningar fram. En bild förställer livshjulet och den andra den helige Kristoffer. På 1200-talet var Kristoffermålningar vanliga men i dag finns få kvar.
Livshjulet skadades dock när man satte in nya fönster i kyrkan. De nya fönstren var större än de gamla och lite av hjulet försvann då.
Bilden på Kristoffer visar hur han bär Jesusbarnet över en flod. Barnet var dock mycket tungt och Kristoffer knäade bokstavligen under sin börda som visade sig vara hela världens skulder.
De senaste 400 åren har man god kunskap om Örsjös historia tack vare noggrant förda kyrkoböcker. En av de mer kända prästerna som förde mycket noggranna anteckningar över församlingsborna och inventarier var Cristian Ödmann under tiden 1805-1840.
Dödsnotiserna var så detaljerade att de påminde om levnadsbeskrivningar. Även husförhörslängderna var utförliga med känsliga detaljer om olika församlingsbor. Här kunde man läsa om vilka som hade könssjukdomar, vem som gift sig med sitt syskonbarn och om utomäktenskapliga förbindelser.
Under våren kommer kyrkan att genomgå en omfattande renovering.
Bland annat ska fasaden kalkas. Och invändigt målas kyrkan om och nya elinstallationer ska göras med hör-slingor och nya högtalare.
Gert Ljungqvist