Ovanligt med nyårsbränder i Skurup

- Det viktigaste att komma ihåg inför nyårsraketerna är att man inte skjuter upp dem inne i villaområden utan håller sig på behörigt avstånd från bebyggelse.
Skurup • Publicerad 30 december 2002

Det menar styrkechef Per-Åke Larsson vid brandkåren i Skurup. Han är en av dem som har jour på nyårsafton och därmed kan tvingas rycka ut om någon nyårssmällare skulle orsaka brand eller skada. Någon större oro för nyårskvällen har han dock inte. - Vi har i stort sett varit förskonade från bränder som orsakats av smällare här i Skurup, det var många år sedan vi hade något sådant. Enligt Per-Åke Larsson är nyårshelgen i allmänhet inte värre än andra helger och någon extra bemanning har man därför inte på brandstationen. Men även om raketer inte orsakat några större skador i Skurup på länge får ofta brandkåren ändå rycka ut på nyårsnatten. - Det brukar röra sig om rena okynnesdåd, till exempel någon som tänt eld i en papperskorg. När det gäller hanteringen av fyrverkeripjäser tycker Per-Åke Larsson att man inte ska skjuta upp dem inne i Skurup utan i stället bege sig till utkanten av tätorten. En annan viktig punkt är att använda något stadigare än en flaska för att fyra av raketerna. - Jag har själv sett hur flaskor ramlat och raketen åkt åt fel håll. Jag skulle i stället rekommendera att man tar ett järnrör och förankrar det i marken, så gör jag själv. Per-Åke Larsson påpekar också att man inte ska gå fram direkt till en raket som inte brunnit av, minst tio minuter bör man vänta.

Karin Jansson karin.jansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.